Tudományos tanácsadói csoportot alakított az ELKH elnöke

IT/Tudomány, 2023.05.11

Tudományos tanácsadói csoportot alakított Gulyás Balázs, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) új elnöke - közölte az ELKH az MTI-vel.

"Az Elnök Körének globális viszonylatban is elismert jeles tagjai gazdag pályájuk során kimagasló eredményeket értek el saját szakterületükön. A tanácsadók a tudomány, a kutatás és a tudománypolitika területén szerzett széles körű tudásukra és tapasztalataikra építve stratégiai tanácsokkal támogatják az elnök munkáját" - olvasható az ELKH közleményében.

A tudományos tanácsadói csoport vezetője Sir George Radda (Radda György) magyar-brit biokémikus, az MTA tiszteleti tagja, az Oxfordi Egyetem professor emeritusa, a nagy-britanniai Orvosi Kutatások Tanácsa (MRC) és az Orvosbiológiai Kutatási Tanács (BMRC) korábbi elnöke.

A csoport tagja lesz Bertil Andersson, az Európai Tudományos Alapítvány, valamint a szingapúri Nanyang Műszaki Egyetem volt elnöke; Sir Philip Campbell, a Nature korábbi főszerkesztője; Jean-Pierre Changeux, a Pasteur Intézet idegtudományi részlegének tiszteletbeli elnöke, a College de France tanszékvezetője; Sierd Cloetingh, az Academia Europaea és az Európai Tudományos és Technológiai Együttműködés (COST) volt elnöke; Kondorosi Éva, az ELKH Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK) munkatársa; valamint Andreu Mas-Colell, a katalán kormány volt pénzügy- és tudásminisztere, a barcelonai Pompeu Fabra Egyetem professzora.

Szintén az Elnök Körének tagja lesz Konstantin Novoselov brit-orosz Nobel-díjas fizikus; Helga Nowotny, az Európai Kutatási Tanács korábbi elnöke; Lord Martin Rees királyi asztronómus, a Királyi Természettudományos Társaság volt elnöke, a cambridge-i Trinity College korábbi dékánja; Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke; Philip Yeo, a szingapúri Gazdaságfejlesztési Testület és a Tudományos, Technológiai és Kutatási Ügynökség korábbi elnöke; valamint Alexander J.B. Zehnder, a Zürichi Szövetségi Műszaki Főiskola professor emeritusa, a svájci műszaki egyetemeket és kutatóintézeteket összefogó ETH-Bereich igazgatótanácsának volt elnöke.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!