Válogassa össze a legideálisabb számítógép-alkatrészeket!

IT/Tudomány, 2021.05.17

Manapság már minden háztartásban megtalálhatók a különböző számítógépek. Vannak, akik kifejezetten munkavégzésre használják és vannak, akik szórakozás miatt és játékok szempontjából.

Nvidia GeForce
Azonban minden esetben olyan számítógépeket kell beszereznie, amely illeszkedik igényeihez és amely teljesítményének köszönhetően elbírja az összes olyan programot, amellyel dolgozik, vagy amely a játékhoz szükséges. Sok esetben az a legideálisabb, ha az ember saját maga rakja össze vagy rakatja össze a számítógépét a szükséges összetevőkből.

Milyen számítógép-alkatrészekre lehet szüksége?

Mindenekelőtt érdemes figyelembe venni azt, hogy mik azok a belső és külső eszközök, amelyeket szeretne a számítógéphez csatlakoztatni. Így fókuszálni kell a beépítendő tápegység méretére és formájára egyaránt. Mindemellett lényeges tényező az alaplap, a memória is, így érdemes ellenőrizni, hogy a megvásárolandó házba beleférnek-e ezek az összetevők.

Legtöbb esetben azonban megkönnyíti a dolgát, hogy a számítógépházak a tápegységekkel együtt kerülnek forgalomba. A tápegység működésére való tekintettel a váltakozó áramból egyenáramot állítanak elő, így 3V, 5V és 12V feszültségű kimenetekkel rendelkeznek.
 
Alaplap esetében érdemes ügyelnie arra, hogy az új tulajdonságokkal rendelkező alkatrész legtöbb esetben nem kompatibilis a régi összetevőkkel. Így minden esetben érdemes megbizonyosodni arról, hogy a kiválasztott alaplap valóban támogatja-e a már meglévő és működőképes processzort, a videókártyát vagy a RAM modulokat.

Az alaplapokra jellemző a különböző lapkakészlet, amelynek áramkörei felelősek a CPU és a többi alkatrész közötti kommunikációért. Mindemellett pedig meghatározzák azt is, hogy milyen memóriamennyiség helyezhető az alaplapba.

A ventilátor kiválasztásának kulcsa

CPU esetében is nyitott szemmel kell járni, hiszen mindamellett, hogy az előzőekben említett alaplappal kompatibilis, a megfelelő feszültség használatáról is meg kell bizonyosodnia.

Összességében a megfelelő számítógép-alkatrészek kiválasztásakor érdemes figyelni néhány tényezőt, mint a számítógépház mérete, hiszen a nagyobb méretű gépházak nagyobb méretű ventilátort igényelnek a hatékony légáramlás és hűtés biztosítása érdekében.  

Számít a ventilátor sebessége is, míg a nagyobb ventilátorok lassabban forognak, de sokkal csendesebbek kisebb társaikkal szemben. Figyelembe kell venni a házban megtalálható alkatrészek és összetevők számát is, hiszen sok alkatrész sokkal több hőt termel, amely azt eredményezi, hogy nagyobb és gyorsabb ventilátorra van szükség. Így megfigyelheti, hogy számos olyan tényező létezik, amelyek befolyásolják a választását, így abban az esetben, ha kezdő a témában, akkor olvasson utána tüzetesebben a BestMarkt weboldalán!

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!