Világcsúccsal nyert Európa legnagyobb energiahatékonysági versenyén a Széchenyi- egyetem csapata

IT/Tudomány, 2022.06.07

Az első helyen végzett a győri Széchenyi István Egyetem hallgatói csapata, a SZEnergyTeam Európa legnagyobb energiahatékonysági versenyén, a Shell Eco-marathonon ahollandiai Assenben a hétvégén.

SZEnergy Team Európa A győriek járművükkel 1 kilowattóra energiával világrekordot jelentő 284 kilométert tudtak megtenni, s ezzel olyan nagy műszaki egyetemek csapatait előzték meg, mint a müncheni, a toulouse-i vagy a milánói. A Széchenyi István Egyetem energiahatékony járművet fejlesztő hallgatói csapata, a SZEnergy Team 2019-ben mutatta be SZEmission névre keresztelt járművét. Az azóta eltelt időszak az autó tökéletesítéséről szólt, a karosszéria alatt szinte teljesen kicserélődött a technika, amely a hétvégén befejeződött hollandiai Shell Eco-marathon elnevezésű versenyen meghozta gyümölcsét: a csapat világrekorddal zárt az élen. A SZEmission fölényét jelzi, hogy négy különböző mérési szakaszban, eltérő időjárási körülmények között is a legjobb eredményt produkálta.

„Az elmúlt három évben alaposan kiismertük az autót, és a fejlesztéseink is beváltak. Emellett olyan professzionális tudásbázist építettünk, amelyből most tudtunk meríteni. Rutinos tagjaink versenytapasztalata is sokat segített” – ecsetelte Miklós Máté csapatvezető. A sikerhez Palkovics László technológiai és ipari miniszter is gratulált, úgy fogalmazva, a nemzetközi megmérettetések elősegítik a fiatal tehetségek, egyetemi csapatok bevonását az ipari átállásba, a zöldmegoldások elterjesztésébe, a technológiai fejlesztésekbe. A kimagasló teljesítményhez a tárcavezető szavai szerint hozzájárult az is, hogy a győriek az egyik legkiválóbb hazai kutatási infrastruktúra, a ZalaZONE járműipari tesztpálya világszinten is ritkaságszámba menő képességeire támaszkodhattak munkájukban. „Az eredmény megerősít bennünket kitűzött céljainkban: olyan egyetemet építünk, amely Közép-Európa meghatározó tudásközpontja, a nemzetközi ranglistákon előkelő helyen jegyzett, és szoros kapcsolatot ápol az ipari vállalatokkal” – fogalmazott a siker kapcsán Knáb Erzsébet, a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke. „Ez a fantasztikus eredmény egyszerre mutatja gyakorlatorientált képzéseink színvonalát és tehetséggondozásunk minőségét, egy olyan kulcsfontosságú ágazathoz kapcsolódóan, mint a járműipar. A siker elérésében fontos szerepet játszottak azok a keretek, feltételek, amelyeket intézményünk a modellváltásnak köszönhetően a korábbiaknál hatékonyabb, rugalmasabb formában tud biztosítani többek között az oktatás és a hallgatói csapatok számára is” – hangsúlyozta Filep Bálint, a Széchenyi István Egyetem elnöke.

A SZEnergy Team mentorálását a győri egyetem Járműipari Kutatóközpontja végzi. Dr. Szauter Ferenc központvezető kifejtette: a csapat tevékenysége, sikere a vállalatok számára is hasznos. „Hallgatóink olyan tömegoptimalizálási feladatokat oldottak meg és olyan energiaoptimalizálási algoritmusokat dolgoztak ki világszínvonalon, amelyek az iparban másutt is alkalmazhatók lehetnek. A tömegcsökkentés növeli a jármű energiahatékonyságát, de nemcsak energiát spórolunk általa, hanem drága nyersanyagokat is” – emelte ki Szauter Ferenc.
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!