Világhírű kutatók tartanak tudományos értekezletet Budapesten

IT/Tudomány, 2023.09.20

Szerdától péntekig tart a Magyar Kutatási Hálózat (HUN-REN) első nemzetközi workshopja, amelynek célja, hogy a világ élvonalához tartozó tudósok megismerhessék a magyar kutatási rendszerben rejlő lehetőségeket és megoszthassák egymással a nemzetközi jó gyakorlatokat.

Világhírű kutatók tartanak tudományos értekezletet Budapesten Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára, a rendezvényen tartott nyitóelőadásában kiemelte: a magyar kormány célja, hogy Magyarország újra vezető szerepet vállaljon a nemzetközi tudományos életben. Ezt a célt a Neumann János Programmal kívánja elérni, amely a magyar tudomány, a magyar innováció új stratégiai projektje.

Az államtitkár kifejtette: a Neumann János Program kiemelt célja, hogy összekapcsolja a magyar gazdaság szereplőit a magyar kutatókkal és a magyar egyetemekkel, a megvalósuló kutatásoknak legyen társadalmi és gazdasági hatása, és ezek a hatások mérhetők is legyenek. A végső cél, hogy a program hatására Magyarország 2030-ra Európa tíz legjobb innovátora között legyen, a világon pedig a 25 legjobb között szerepeljen.

Gulyás Balázs, a Magyar Kutatási Hálózat elnöke a rendezvényen arról beszélt hogy az első alkalommal megszervezett tudományos műhely zászlóshajója kíván lenni a Neumann János Programnak, ezért terveik szerint a nemzetközi tanácskozást háromhavonta megszervezik. Céljuk, hogy az itt összegyűlt nemzetközi és magyar szakértők minél több jó gyakorlatot oszthassanak meg egymással, ezzel hozzásegítse Magyarországot azon céljához, hogy a tudományos teljesítményt tekintve Európa legjobb tíz országa közé kerülhessen.

A rendezvény előadói között lesz mások mellett Richard Pestell, a világ egyik vezető rákkutatója, Alexander J. B. Zehnder biokémikus, aki évtizedek óta a legjobb nemzetközi egyetemek vezetésében vesz részt, és Philip Campbell, aki 22 évig volt a Nature tudományos folyóirat főszerkesztője.

A kutatók és tanácsadók bemutatják a legjobb nemzetközi gyakorlatokat és trendeket, kitérve a tudomány modern társadalomban betöltött szerepére és a tudományos teljesítmény értékelésében zajló átalakulásra.

A háromnapos workshop alkalmával a Magyar Kutatási Hálózathoz tartozó minden kutatóhelynek lehetősége lesz bemutatni intézeteik elképzeléseit a lehetséges kitörési pontokról.
(MTI)

Galériánk

Világhírű kutatók tartanak tudományos értekezletet Budapesten Világhírű kutatók tartanak tudományos értekezletet Budapesten Világhírű kutatók tartanak tudományos értekezletet Budapesten Világhírű kutatók tartanak tudományos értekezletet Budapesten
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!