A lengyel ügyészség vizsgálja a varsói emlékművekre kifüggesztett LMBT-zászlók eseteit

Kék hírek, 2020.07.30

A lengyel ügyészség vizsgálja a varsói emlékművekre  kifüggesztett LMBT-zászlók eseteit, az eljárás a vallási érzelmek megsértésén, valamint emlékművek megbecstelenítésén alapul - közölték csütörtökön az illetékes hatóságok.

Az eljárást Sebastian Kaleta lengyel igazságügyi miniszterhelyettes kezdeményezésére indították el, miután szerdára virradó éjjel több ismert fővárosi emlékműre ismeretlen tettesek a melegjogi mozgalmat jelképező hatszínű szivárvány zászlókat rögzítettek, valamint szájmaszkokat az anarchista mozgalomra utaló jelképekkel. A szoborrongálásról több rendőrségi bejelentés is érkezett.

Az eljárás előkészítő szakaszában az ügyészség próbálja azonosítani az elkövetőket. A tettért két évig terjedő szabadságvesztés szabható ki.

A szóban forgó emlékművekről - köztük a Lengyelország történelméhez több szálon kötődő belvárosi Szent Kereszt Bazilika lépcsőjén álló Krisztus-szoborról, illetve a Lengyel Tudományos Akadémia székhelye előtt álló Nikolausz Kopernikusz lengyel csillagász, a heliocentrikus világkép megalkotója szobráról - készült fényképeket szerdán néhány, radikális baloldali tartalmakat közvetítő közösségi honlapon közölték. A képekkel együtt közzétett manifesztum "a különbözőség tüntetéséről", a homofóbia elleni harcról szól.

A melegjogi mozgalom témája legutóbb a nemrég befejezett elnökválasztási kampányban vetődött fel Lengyelországban. Andrzej Duda újraválasztott elnök a szavazás előtt úgynevezett családvédelmi chartát írt alá, amelyben többek között megígérte: nem engedi meg, hogy azonos nemű párok örökbe fogadhassanak gyermeket.

Duda e dokumentummal fő választási riválisa, Rafal Trzaskowski varsói főpolgármester korábbi kezdeményezésére, az úgynevezett LMBT-chartára reagált. Az ellenzéki jelölt ebben többbek között a szexuális felvilágosítás sokak által radikálisnak minősített formáinak bevezetését ígérte.

A lebecstelenített emlékművek kapcsán Trzaskowski csütörtökön elmondta: elítéli a vandalizmus minden megnyilvánulását. A tetteket az ellenzék részéről bírálta a Polgári Platform szóvivője, Jan Grabiec is, aki szerint az elkövetők - különösen a vallási objektumok kapcsán - "túllépték a határt".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!