A montenegrói fellebbviteli bíróság felülbírálta a dél-koreai "kriptokirály" kiadatását az Egyesült Államoknak

Kék hírek, 2024.03.05

Felülbírálta a montenegrói fellebbviteli bíróság a dél-koreai "kriptokirály" Egyesült Államoknak történő kiadatására vonatkozó bírósági döntést kedden, és az ügy újratárgyalását rendelt el - közölte a Szabad Európa Rádió nyugat-balkáni irodája az internetes oldalán.

A Terraform blokklánccég dél-koreai alapítójának, Do Kvonnak a kiadatásáról február 21-én döntött a podgoricai felsőbíróság. A testület két döntést hozott, az egyik szerint Do Kvont kiadják az Egyesült Államoknak, a másikban pedig elutasították a kiadatását Dél-Koreának.

A keddi döntés azt jelenti, hogy folytatódik a "kriptokirály" hónapok óta tartó harca a montenegrói igazságüggyel.

Do Kvont és társát, a Terraform pénzügyeiért felelős Hon Csang Dzsunt tavaly március 23-án a podgoricai repülőtéren fogták el, amikor egy Dubajba tartó magánrepülőre készültek felszállni. Mindkét férfi hamis okmányokkal utazott volna. Tavaly júniusban közokirat-hamisítás miatt mindkettőjüket négy-négy hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték Podgoricában.

Közben a montenegrói igazságügyi minisztériumhoz az Egyesült Államoktól és Dél-Koreától is érkezett kérelem a férfiak kiadatására. A podgoricai felsőbíróság novemberben arról tájékoztatott, Do Kvon beleegyezett abba, hogy Dél-Koreának adják ki. Erről azonban az igazságszolgáltatásnak kellett döntenie azt követően, hogy a férfi letöltötte kiszabott börtönbüntetését Montenegróban.

A montenegrói igazságügyi minisztérium február 5-én közölte, hogy Hon Csang Dzsunt kiadták Dél-Koreának.

Do Kvon blokklánccége 2022-ben omlott össze, a cég kriptovalutái, a terraf és a luna, elvesztették értéküket, a befektetők pedig emiatt több mint 40 milliárd dollárt veszítettek. A "kriptokirály" korábban ártatlanságát hangoztatta, és az ellene megfogalmazott vádakat politikailag motiváltnak nevezte. Emellett több Twitter-üzenetében hangsúlyozta, hogy "egyáltalán nincs szökésben", azonban tartózkodási helyét "biztonsági okokra" hivatkozva nem volt hajlandó elárulni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!