TV műsor

A Volánbusz továbbra is biztosítja a hódmezővásárhelyi autóbuszos közszolgáltatást

Kék hírek, 2021.03.12

A Volánbusz továbbra is biztosítja a hódmezővásárhelyi autóbuszos közszolgáltatást, a 2018-ban létrejött és jelenleg is fennálló közszolgáltatási szerződésének megfelelően - tájékoztatta a közlekedési cég pénteken az MTI-t.

A közlemény szerint ennek oka, hogy az önkormányzattal fennálló megállapodás felmondására vagy kétoldalú módosítására nem került sor.

A Volánbusz jogelődje, a DAKK Zrt. 2018-ban pályázaton nyerte el a helyi személyszállítási szolgáltatás ellátásának jogát a 2019-től 2023 végéig. Annak ellenére, hogy a hódmezővásárhelyi önkormányzat jogilag vitatható módon március 1-jétől új szolgáltatót bízott meg a helyi személyszállítási feladatok ellátására, a Volánbusz - a település lakosainak biztonságos és magas színvonalú kiszolgálás érdekében - a korábban létrejött, jelenleg is hatályos közszolgáltatási szerződés szerint teljesíti feladatát a városban - közölte a cég.

Az új szolgáltató működésének hatósági felfüggesztése miatt Márki-Zay Péter (Mindenki Magyarországa Mozgalom) polgármester keddi határozatával - a fennálló közszolgáltatási szerződés tartalmától eltérő feltételekkel - új követeléseket támasztott a Volánbusszal szemben. A társaság azonban ezt a határozatot a hatályos szerződés miatt szükségtelennek, a fennálló jogviszony egyoldalú módosítását pedig elfogadhatatlannak tartja, és a 2018-ban kölcsönösen elfogadott pályázati feltételek szerint folytatja szolgáltatását.

A Volánbusz a jövőben is a már ismert útvonalakon és díjakon szállítja utasait, valamint a megszokott menetrend szerint indítja helyi járatait.

Márki-Zay Péter tavaly decemberben döntött a helyi buszközlekedés átszervezéséről Jovány Gyula helyi vállalkozó tervei alapján. Ez alapján március 1-jétől kettő a műszakváltásokhoz igazodó "munkásjárat" és három a kórházat, a piacot és a bevásárlóközpontokat érintő körjárat közlekedik óránként. A városkártyával rendelkező hódmezővásárhelyiek ingyenesen használhatják ezeket a buszjáratokat. A szolgáltatás ellátására két évre pályázatot írt ki az önkormányzat. A legkedvezőbb - mintegy 90 millió forintos - ajánlatot Jovány Gyula cége, a Jovány Busz Kft. nyújtotta be.

A vállalkozás március 1-jén megkezdte a szolgáltatást, ám a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal március 3-án felfüggesztette a cég működését, mivel annak két külföldről behozott járművén nem végezték el a "közforgalmú személyszállításra alkalmas" minősítéséhez szükséges műszaki vizsgálatokat. Ennek oka az volt, hogy a Jovány Busz Kft. nem kérte a menetrend szerinti személyszállításhoz szükséges engedélyt.

A hódmezővásárhelyi önkormányzat a kényszerkijelölési jogával élve szerdán a helyi autóbuszos tömegközlekedés közfeladatának szolgáltatójaként a Volánbusz Zrt.-t jelölte ki, a március 1-jén életbe lépett óránkénti menetrend és díjszabás szerint.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!