Áfacsalók ellen emeltek vádat Somogyban

Kék hírek, 2020.05.12

Nem fizetett közterheket terményértékesítés után és ezzel több száz millió forint kárt okozott a költségvetésnek nyolc ember az ügyészség szerint, ezért vádat emeltek ellenük - tájékoztatta a Somogy Megyei Főügyészség kedden az MTI-t.

Azt írták, hogy egy 38 éves, költségvetési csalás miatt korábban már elítélt férfi 2018 júliusától céghálózatot hozott létre, amelyen keresztül szójadarát, repcepogácsát importált Magyarországra szlovén és szlovák társaságoktól. A vásárlási láncba strómanok által névlegesen irányított cégeket iktatott, amelyek nem fizettek áfát a belföldön továbbértékesített áru után.

A bűncselekményben egy 45 éves érdi férfi is közreműködött, ő vette fel a kapcsolatot a külföldi cégekkel, rendelte az árut, szervezte a fuvarozást és az értékesítést.

A 38 éves vádlott tevékenységével több mint 1 milliárd forint bevételt ért el, ennek 250 millió forint adóvonzatát nem fizette meg.

Az ügy egy másik, 40 éves vádlottja a bűncselekmények elkövetésének idején szabadult Horvátországban egy adó- és vámcsalás miatt kiszabott szabadságvesztésből. Előbb tanácsokkal segítette 38 éves társát, majd 2018 októberétől maga is számlázási láncolatot épített ki, és két év alatt több mint 110 millió forint áfát csalt el.

Az ügyészség különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat az ügyben. A három legaktívabb résztvevőre 8-8 év, illetve 4 év börtönbüntetést, valamint 359 millió forint vagyonelkobzást indítványozott a bíróságnak, arra az esetre, ha az érintettek az előkészítő ülésen beismerik a cselekmény elkövetését.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!