TV műsor

Bankszámlanyitásból lett zsarolás miatt emeltek vádat egy nagykanizsai férfi ellen

Kék hírek, 2019.02.05

Súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolás kísérletével vádol a Nagykanizsai Járási Ügyészség egy nagykanizsai férfit, aki több embert is rávett bankszámlák nyitására, hogy az arra érkező pénzből jutalékot fizet nekik, egy ismerősét azonban többször is megfenyegette, amiért az visszalépett - közölte a Zala Megyei Főügyészség szóvivője kedden az MTI-vel.

Pirger Csaba tájékoztatása szerint a visszaesőnek minősülő 45 éves férfi 2014-ben és 2015-ben több ismerősét is rávette arra, hogy a saját nevükben, de valójában a vádlott részére devizaszámlákat nyissanak. A férfi ígérete szerint a számlákra több ezer euró érkezik majd külföldről, a pénz felvétele és átadása után pedig az átutalt összeg egy százalékát adná jutalékként. Azzal is tisztában volt, hogy a devizaszámlákra érkező pénz bűncselekményből származik, utalások azonban végül nem történtek.

A férfi a fia barátnőjét is rávette az "üzleti lehetőségre", azt állítva, hogy az legális, sőt arra is megkérte a lányt, hogy még további két embert is keressen. A lány, valamint az általa ajánlott férfi és egy nő a vádlottal együtt ezután Budapestre utazott, ahol egy férfi a részükre négy mobiltelefont adott át, hogy a bankszámlanyitáskor azok hívószámát adják meg.

A társaság tagjai több fővárosi bankfiókban is nyitottak számlát, ezeknek a dokumentumait, illetve a kölcsönkapott telefonokat ezután visszaadták a vádlottnak.

Hazaérkezésük után a lány alaposabban átgondolta a történteket, amit a szüleivel is megosztott, majd miután ők is helytelenítették a számlanyitásokat, a sértett úgy határozott, hogy megszünteti azokat. Erről tájékoztatta a vádlottat is, aki azt állította, hogy a számlákat nem lehet megszüntetni, ellenkező esetben 170 ezer forintot kell fizetnie azoknak az "ügyvédeknek", akik őt megbízták, holott a "bánatpénzt" magának akarta megszerezni.

A vádlott ezt követően több alkalommal is megfenyegette a lányt, aki ennek ellenére megszüntette az általa nyitott két bankszámlát. A férfi később újra azzal állt elő, hogy ha a lány nem fizet, "jönnek az ukránok és visznek mindent, ami mozdítható," vagy "szétbombázzák a házat".

A sértett mindezek miatt a rendőrséghez fordult segítségért. A nyomozókkal egyeztetve "beleegyezett", hogy fizet a vádlottnak 120 ezer forintot, a lány lakásánál emiatt rendőrök rejtőztek el.

Míg a férfira vártak, az többször is felhívta a lányt újabb súlyos fenyegetésekkel, de a házba nem akart bemenni, inkább a fiát küldte be a pénzért. Hosszas vita után a fiú megkapta a mindössze hétezer forintot, illetve papírlapokat tartalmazó borítékot, majd amikor indulni készült, a lány jelzése után a rendőrök a férfit és a fiát is a helyszínen elfogták.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!