BKV: hatékonyabbá vált a nagykörúti villamosok áramellátása

Kék hírek, 2024.03.05

Nyolc modern, az eddigieknél jobb hatásfokú és zajszigetelt transzformátor látja el ezentúl árammal a 4-es, 6-os villamosvonal egyik szakaszát, illetve több trolibuszvonalat, miután a BKV új, korszerű berendezésekre cserélte a VII. kerületi Kertész utcában lévő áramátalakító transzformátorait - tájékoztatta a társaság kedden az MTI-t.

A közlemény szerint a BKV Akácfa utcai székházának belső udvarán üzemelő "Kertész áramátalakító" látja el vontatási energiával a 4-es, 6-os villamosvonal egy jelentős szakaszát, illetve több trolibuszvonalat a környező utcákban.

Az áramátalakító nyolc transzformátora 43 éve üzemelt, ezért cseréjük szükségessé vált. Az új transzformátorok a korábbi berendezésekkel azonos teljesítménnyel működnek, ám jobb hatásfokúak, korszerűbbek és zajszigeteltek - írták.

A beruházás csaknem nettó 90 millió forintos költségét a fővárosi önkormányzat finanszírozta - közölte a BKV.

A közlemény szerint a "Kertész áramátalakító" története régre nyúlik vissza: a területre 1888-ban áramfejlesztő-telep épült, amely Budapest első villamosvonalait táplálta. Az országos villamosenergia-termelés nagyipari beindításával és a távvezeték-hálózatok kiépülésével a kis erőművek sorsa azonban megpecsételődött, így a Kertész utcai erőmű áramtermelése 1920-ban megszűnt. Ezután áramátalakítóként működött tovább.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!