BRFK: nem tett vallomást a két halálos áldozattal járó lakástűz gyanúsítottja

Kék hírek, 2020.11.24

Nem tett vallomást az a férfi, akit azzal gyanúsítanak, hogy lakástüzet okozott hétfő hajnalban a Budapest XV. kerületi Pázmány Péter utcában, és ezzel kioltotta egy 60 éves házaspár életét - mondta Gál Sándor, a BRFK életvédelmi osztályvezetője keddi online sajtótájékoztatóján.

Az alezredes ismertette: az ingatlanon két épület található, az utcafronti részen lakott a tulajdonos, míg a hátsó épületben egy idős házaspár a 12 éves unokájukkal, valamint a román-magyar kettős állampolgárságú M. András.

Valamennyien a tulajdonos vállalkozásának dolgoztak. A tulajdonosnak egyetlen elvárása volt a lakhatás biztosításáért cserébe: sem a munka során, sem a melléképületben a lakók nem fogyaszthattak alkoholt - ismertette Gál Sándor.

M. András november közepéig rendszeresen dolgozott a tulajdonos vállalkozásában, de egészségügyi problémákra hivatkozva elkezdte hanyagolni a munkát, a tulajdonos szerint azonban ennek oka valójában a férfi alkoholista életmódja volt - mondta el Gál Sándor. Hozzátette: november 21-én kezdődtek a problémák, ekkor a vidékre utazott tulajdonost telefonon hívta fel a 60 éves asszony, hogy M. András ittasan nem hagyja őket pihenni, dörömböl. A tulajdonos, amikor visszaérkezett Budapestre, azt tapasztalta, hogy a konfliktushelyzet rendeződött, így nem tett további lépéseket. Másnap M. András részegen egy tányér süteménnyel jelent meg a tulajdonosnál, aki kérte, hogy inkább menjen és pihenjen le. A férfi azonban pár perc elteltével visszatért és szóváltásba keveredett a tulajdonossal. "A tulajdonosnál ekkor telt be a pohár" - fogalmazott Gál Sándor, hozzátéve: visszakérte a férfitől a lakáskulcsokat, és arra kérte, hogy másnap reggel költözzön el, majd kifizette az addig elvégzett munkáért járó bérét, 53 ezer forintot.

A melléképületből a tulajdonost este azzal hívta fel a 60 éves nő, hogy M. András ordibál, agresszíven viselkedik, kezében egy késsel hadonászik. A tulajdonos odament, de azt látta, hogy a házaspár addigra kezelni tudta a helyzetet, addigra M. András megnyugodott.

A 12 éves fiú elmondása alapján ezt követően a 60 éves asszony adott lakáskulcsot M. Andrásnak, aki azt mondta, hogy elugrik valahova, de még az este folyamán visszamegy. A házaspár és a gyerek is elaludt, a fiú nem tudta megmondani, hogy M. András valóban távozott-e.

Hajnal 3 órakor a melléképület tűzjelzője megszólalt, nagy volt a füst és a kijárat felé a lakók nem tudnak menekülni. Az asszony segítséget kérve hívta a tulajdonost, aki a hatóságokat értesítette, odasietett, de amikor kinyitotta az ajtót, a hő több méterre hátra vágta őt és a bent lévőkön már nem tudott segíteni.

Sütő Krisztián rendőr zászlós elmondta: a helyszínre érve azt látták, hogy a hátsó háznál hatalmas tűz van. A tető felől egy fiú kiabált, őt egy létra segítségével tudta lehozni.

A fiút Tóth András rendőr főtörzszászlósnak adta át, aki elmondta, hogy a fiú sokkos állapotban volt, a nagyszüleit hívogatta, és könyörgött a rendőröknek, hogy mentsék meg őket. Ekkor értek a helyszínre a tűzoltók, valamint a gyermekmentők.

Gál Sándor elmondta: a garázst égésgyorsítóval gyújtotta fel az elkövető, a garázs feletti lakóépületben az ott lakó 60 éves férfi a helyszínen, felesége a kórházban vesztette életét. Az igazságügyi boncolás alapján mindketten szénmonoxid-mérgezés miatt haltak meg. A házaspár 12 éves unokáját könnyű sérülésekkel, szénmonoxid-mérgezés gyanújával vitték kórházba.

A tűzben a garázs, az ott tárolt építőipari eszközök, illetve az ott tárolt nagy értékű személygépkocsi is megsemmisült, összességében mintegy 60 millió forint kárt okozva ezzel a tulajdonosnak.

A gyanúsítottat még hétfőn nem sokkal dél előtt járőrök elfogták Újpesten a Nyár utcában, Gál Sándor ismertetése szerint akkor is részeg volt.

A férfit több emberen elkövetett emberöléssel, kiskorú emberölési kísérletével, valamint különösen nagy kárt okozó rongálás miatt őrizetbe vették és letartóztatását javasolják.

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta: a 12 éves fiú jó állapotban van. Megerősítette: a fiúnak a nagyszülei voltak a gyámjai, édesanyja születésekor lemondott róla.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!