Csehország kiadta az Egyesült Államoknak a gyilkossági kísérlettel vádolt indiai állampolgárt

Kék hírek, 2024.06.17

Csehország kiadta az Egyesült Államoknak azt az indiai állampolgárt, akit az amerikai hatóságok egy emigráns szikh vezető meggyilkolásának előkészítésével vádolnak: Nikhil Guptát a múlt hét végén Prágából New Yorkba szállították, ahol azonnal börtönbe helyezték - közölte a CTK hírügynökség hétfőn a cseh külügyminisztériumra hivatkozva.

Nikhil Gupta, akit egy éve vett őrizetbe a cseh rendőrség Prágában, elutasítja a vádakat. Korábban kéréssel fordult mind az indiai, mind a cseh hatóságokhoz, hogy ne adják ki az Egyesült Államoknak. Az indiai bíróság nem kívánt foglalkozni az üggyel, míg a cseh legfelsőbb bíróság egy hónapja úgy foglalt állást, hogy kiadható az Egyesült Államoknak.

Az 52 éves indiait az amerikai hatóságok azzal vádolják, hogy merényletet szervezett egy amerikai-kanadai állampolgár ellen, aki egy New Yorkban székelő, az önálló szikh állam létrehozását szorgalmazó szervezetnek dolgozik. A merényletkísérletet az amerikai rendőrség meghiúsította.

Nikhil Guptát tavaly június végén a prágai nemzetközi repülőtéren vette őrizetbe a cseh rendőrség, majd előzetes letartóztatásba helyezték. Ügyét először a prágai városi bíróság tárgyalta, amely úgy döntött, hogy kiadatásának nincsen jogi akadálya. Gupta ezt a döntést megfellebbezte, de a cseh alkotmánybíróság megerősítette a prágai testület álláspontját.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!