Dél-Koreának adta ki Montenegró a "kriptokirály" társát

Kék hírek, 2024.02.05

Dél-Koreának adta ki a Terraform blokklánccég pénzügyeiért felelős Hon Csang Dzsunt, a kriptokirályként is ismert Do Kvon társát Montenegró - közölte az Adria-parti ország igazságügyi minisztériuma hétfőn.

Do Kvont és Hon Csang Dzsunt tavaly március 23-án a podgoricai repülőtéren fogták el, amikor egy Dubajba tartó magánrepülőre készültek felszállni. Mindkét férfi hamis okmányokkal akart utazni. Tavaly júniusban közokirat-hamisítás miatt mindkettőjüket négy-négy hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték Podgoricában.

Közben a montenegrói igazságügyi minisztériumhoz az Egyesült Államoktól és Dél-Koreától is érkezett kérelem a férfiak kiadatására. A podgoricai felsőbíróság novemberben, a kiadatásról szóló döntést követően arról tájékoztatott, Do Kvon beleegyezett abba, hogy Dél-Koreának adják ki, ugyanakkor a végleges döntést erről az igazságügyi miniszternek kell meghoznia azt követően, hogy a férfi letöltötte kiszabott börtönbüntetését Montenegróban.

A montenegrói igazságügyi minisztérium hétfőn kiadott közleménye szerint egyelőre csak Hon Csang Dzsunt adták ki, Do Kvon kiadatásáról nem esett szó.

Do Kvon blokklánccége 2022-ben omlott össze, a cég kriptovalutái, a terraf és a luna, elvesztették értéküket, a befektetők pedig emiatt több mint 40 milliárd dollárt veszítettek.

A "kriptokirály" korábban ártatlanságát hangoztatta, és az ellene megfogalmazott vádakat politikailag motiváltnak nevezte. Emellett több Twitter-üzenetében hangsúlyozta, hogy "egyáltalán nincs szökésben", azonban tartózkodási helyét "biztonsági okokra" hivatkozva nem volt hajlandó elárulni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!