Egymilliárd forintos áfacsalás gyanúja miatt emelt vádat a főügyészség Vasban

Kék hírek, 2023.11.03

Egymilliárd forintot meghaladó áfát csaltak el annak a bűnszervezetnek a tagjai, akikkel szemben különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette, hamis magánokirat felhasználásának vétsége és közokirat-hamisítás bűntette miatt emelt vádat a Vas Vármegyei Főügyészség - közölte az MTI-vel pénteken a főügyészség.

A vád szerint a bűnszervezet tagjai egy olyan cégcsoportot hoztak létre, amely stróman ügyvezetők nevén lévő gazdasági társaságokból állt. Ezen cégek 2018 és 2020 között színlelt ügyletekkel az Európai Közösség területéről szereztek be árut, majd azt a látszatot keltették, hogy beszerzéseik közvetítőkön keresztül magyarországi székhelyű cégektől származnak.

Háromszíntű "csalárd" számlázási láncot működtetve a cégek könyveléseibe fiktív számlákat állítottak be, így csökkentették áfafizetési kötelezettségüket. Ezzel több mint egymilliárd forint vagyoni kárt okoztak a költségvetésnek - olvasható a közleményben.

Azt használták ki, hogy a közösségi árubeszerzések számláin nincs áthárított áfa, így előzetesen felszámított adóval nem csökkenthető az áfafizetési kötelezettség.

Hozzáfűzték, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Nyugat-Dunántúli Bűnügyi Igazgatóságának pénzügyi nyomozói széleskörű nyomozást folytattak, amelynek keretében lefoglaltak több mint 700 millió forintot is.

Közölték: a Vas Vármegyei Főügyészség összesen 13 emberrel - a bűnszervezet irányítójával, a haszonhúzó, közvetítő cégek ügyvezetőivel, tényleges irányítóival, pénzügyi vezetőivel és a könyvelőkkel, továbbá a stróman ügyvezetőkkel és a hamis cégiratokat szerkesztő ügyvédekkel - szemben emelt vádat.

A bűnszervezet tagjaival szemben végrehajtandó fegyházbüntetés, pénzbüntetés, foglalkozástól eltiltás kiszabására, valamint vagyonelkobzásra, a strómanokkal szemben pedig pénzbüntetés kiszabására tettek indítványt. A vádlottak büntetőjogi felelősségéről a Székesfehérvári Törvényszék fog dönteni - írták.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!