ÉKM: átlagosan 16,8 százalékos bérfejlesztésnek felel meg a MÁV-Volán csoport munkavállalói számára tett, egységesen 70 ezer forintos alapbér-emelési ajánlat

Kék hírek, 2024.01.17

A Csoportszintű Érdekegyeztetői Tanács keddi ülésén, az immár miniszteri részvétellel folytatódó bértárgyalásokon Lázár János miniszter egy 3 éves időszakra szóló bérfejlesztési ajánlatot tett a MÁV-Volán-csoport munkavállalói számára - közölte az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) szerdán az MTI-vel.

A tulajdonosi ajánlat szerint a bérfejlesztési ciklus alatt a cégcsoport munkavállalóinak alapbére átlagosan legalább 25 százalékkal - az éves bértárgyalások függvényében akár ennél is nagyobb mértékben - növekedne, míg rögtön a bérfejlesztési időszak első évben, 2024-ben egységesen havi 70 ezer forinttal nőne a vállalatcsoport minden munkavállalójának alapbére - ez átlagosan 16,8 százalékos béremelést jelent - áll a minisztérium közleményében.

Az azonos összegű alapbéremelés különösen kedvez az alacsonyabb keresetű munkavállalóknak, akiknek a megtartása és megbecsülése kiemelt jelentőségű a közszolgáltató vállalatok jövője szempontjából. Az ő esetükben az átlagos 16,8 százalékos béremelésnél is nagyobb arányú bérfejlesztést eredményezne a javaslat elfogadása - írta az ÉKM.

Fontos hangsúlyozni, hogy a miniszteri javaslat nem a keresetekre, hanem az alapbérre vonatkozik, amely a munkavállalók szempontjából kedvezőbb ajánlat, hiszen az alapbérre rakódó - arányosan növekvő értékű, különböző egyéb juttatások és pótlékok - tovább javítják a MÁV-Volán-csoportnál dolgozók keresetét, fizetésének vásárlóerejét - tették hozzá.

A miniszteri ajánlat szerint megvalósuló béremelés csoportszinten 16,8 százalékkal, a Volánbusz-autóbuszvezetők esetében pedig - szemben a pontatlanul számolt és kommunikált szakszervezeti adattal - 20,5 százalékkal növelné a dolgozók alapbérét az idei évben.

A bértárgyalások a felek megállapodása szerint még januárban folytatódnak - olvasható a minisztérium közleményében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!