ÉKM: elkészültek a Gyöngyös nyugati elkerülő út második ütemének országos közúton végzett munkái

Kék hírek, 2024.06.03

Forgalomba helyeztek a 3-as számú főúton egy közel 500 méteres felújított szakaszt, egy új körforgalmat és egy tengelysúlymérő állomást - közölte az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) hétfőn az MTI-vel.

Kiemelték, a fejlesztések a Gyöngyös nyugati elkerülő út építéséhez kacsolódnak. A teljes beruházás - amelynek csak egy része a most megvalósult átépítés - összege mintegy 4,5 milliárd forint, amely teljes egészében hazai forrás felhasználásával valósul meg. Az elkerülő várhatóan 2024. negyedik negyedévében készül el.

Részletezték, a beruházási munkálatok végeztével forgalomba helyezték a Gyöngyös nyugati elkerülő szakaszának azon részeit, amelyek a meglévő utak átépítésével valósultak meg. A 3 számú főút 79+610-80+093 kilométer szelvények közötti szakaszán burkolat megerősítés, burkolat szélesítés, valamint tengelysúlymérő hely kiépítése történt meg, valamint megépült egy turbó körforgalmú csomópont. Az útszakasz végéig, a körforgalmat megelőző szakasszal megegyező kialakítású elválasztósávot alakítottak ki a forgalmi irányok közé - ismetették a közleményben.

A 3-as számú főúton további munkálatokat is elvégeztek. Az itt található Nagy-patak hídon szigetelés- és burkolatcsere történt, megjavították a szerkezetet és új szegélyeket építettek be. A 3 számú főút jobb és bal oldalán 60 méter hosszon tengelysúlymérőhely létesült. A 4 méter széles tengelysúlymérő hely beton burkolatot kapott. Mindkét irányban, 2,5 méter szélességben állóhelyet alakítottak ki a vizsgáló járművek számára - sorolták a közleményben.

Kitértek arra is, hogy a projekt részeként korszerűsítették a 3203 jelű önkormányzati út egy szakaszát és a Déli Külhatár utat, emellett létesült egy körforgalmú csomópont és átépítették a kapubejárókat.

A beruházás magában foglalta még a szennyvíztelep bekötő útjának megépítését, valamint egy földút is létesült, amely az ingatlanok megközelítésére szolgál - írják a közleményben.

Felidézték, hogy a Gyöngyös belterületi szakaszai már a tavalyi évben elkészültek. A nyugati elkerülő út új nyomvonalú szakaszán pedig még dolgoznak a kivitelezők.

A teljes beruházás összege nettó 4 549 898 080 forint, amely hazai forrásból, a HE-DO Építő Zrt. és a Colas Út Építőipari Zrt. konzorcium kivitelezésében valósul meg - tájékoztatott az ÉKM.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!