Életfogytig tartó börtön várhat a michigani kormányzó elrablását kitervelő csoport vezetőire

Kék hírek, 2022.08.24

Megismételt tárgyaláson bűnösnek találta egy michigani esküdtszék szerdán azt a két férfit, aki társaival együtt megtervezte a tagállam kormányzójának elrablását még 2020-ban, nem sokkal az amerikai elnökválasztás előtt.

Adam Fox és Barry Croft Jr. egy félkatonai csoport tagjaiként ült a vádlottak padján. Két társukat négy hónappal ezelőtt felmentették minden vád alól, az ő esetükben azonban az esküdtszék nem tudott egyhangú ítéletet hozni, ezért új esküdtekkel megismételték az eljárást. Az új esküdtszék alig nyolc órányi tanácskozás után mondta ki bűnösségüket, és akár életfogytig tartó börtönbüntetés is várhat rájuk. A férfiakat két rendbeli emberrablásra irányuló összeesküvés kitervelésében, valamint tömegpusztító fegyver felhasználásának kísérlete miatt találták bűnösnek.

A vád szerint a két férfi volt a vezetője annak a csoportnak, amely kitervelte Gretchen Whitmer kormányzó elrablását. A kormányzó nyaralójának közelében egy hidat is fel akartak robbantani, hogy megnehezítsék a rendőrség helyszínre jutását. A csoport tagjait irritálták a demokrata párti kormányzó által a koronavírus-járvány miatt az államban bevezetett korlátozások - volt olvasható a vádiratban.

A megismételt eljárásban ügyvédjeik azzal mentegették a két férfit, hogy csak "járt a szájuk", mert kábítószer hatása alatt voltak, és csupán bírálták a kormányzót, élve a szólásszabadság jogával, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) azonban "belföldi terroristákat" akart belőlük kreálni.

A vád képviselői ezzel szemben azzal érveltek, hogy senki nem rabolhat el fegyveresen egy kormányzót. Az állam főügyészhelyettese pedig a perben azt állította, hogy a csoport tagjai nem pusztán a kormányzó elrablását tervezték, hanem polgárháborút akartak kirobbantani.

Az FBI 2020 őszén jelentette be, hogy a demokrata párti kormányzó elrablására irányuló összeesküvést leplezett le. Az akkori bejelentés szerint egy 13 tagú csoport készítette elő az emberrablást, de végül csak hat embert állítottak bíróság elé. A két felmentő ítélet mellett ketten bűnösnek mondták magukat, és ítélet is született ellenük, az egyik hatévi börtönt kapott.

Az FBI hosszú ideig figyelte a csoportot. A nyomozás akkor kezdődött, amikor az egyik tag, egy veterán katona jelentkezett a hatóságoknál, hogy társai rendőrök megöléséről beszélgettek. Ezt követően beépített ügynökként továbbra is részt vett találkozóikon, és jelentést tett az FBI-nak ezek tartalmáról.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!