Elítéltek két férfit, akik Tanzániából rendeltek kábítószert

Kék hírek, 2024.04.29

A Fővárosi Törvényszék társtettesként, jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer kereskedeleme miatt 4 év 6 hónap fegyházbüntetésre ítélt nem jogerősen két férfit, egyiküket - mivel külföldi - hat évre kitiltották Magyarországról, mert Tanzániából több ezer kilogramm kábítószert rendeltek.

A Fővárosi Törvényszék azt közölte hétfőn az MTI-vel, hogy az elsőrendű terhelt kapcsolatba került az ír állampolgárságú másodrendű vádlottal, aki khat növény Egyesült Királyságba történő importjával és kereskedelmével foglalkozott. A növényt légi úton és csomagküldeményekben szállíttatta.

Hozzátették, hogy a khat hatóanyaga kábítószernek minősül.

A másodrendű terhelt azzal bízta meg az elsőrendűt, hogy a Tanzániából Budapestre - többek között "szárított zsálya" megjelöléssel - érkező khat küldemények vám- és egyéb ügyintézését, átcsomagolását, illetve az Egyesült Királyságba szállítását szervezze meg és intézze.

A vádlott 2015 júliusa és 2016 áprilisa között 6213 kilogramm továbbértékesítésre szánt khatot szállíttatott a szigetországba.

A büntetés kiszabása során a bíróság enyhítő körülményként értékelte többek között a terheltek büntetlen előéletét, a jelentős időmúlást, az elsőrendű vádlott esetében azt, hogy egy kiskorú gyermek eltartásáról gondoskodik, a másodrendűnél pedig annak megromlott egészségi állapotát.

Ugyanakkor súlyosító körülményként vette figyelembe a bíróság azt, hogy a vádlottak cselekménye több országon átívelő, nemzetközi szintű volt, a kábítószer mennyisége pedig meghaladta a különösen jelentős mennyiség alsó határát.

Ezeken felül súlyosító körülmény volt a hasonló jellegű bűncselekmények elszaporodottága is - áll a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!