Elmob: bővíteni kellene a forgalmi engedélyt az elektromos járműveket azonosító legfőbb adatokkal

Kék hírek, 2022.11.30

A Magyar Elektromobilitás Egyesület (Elmob) megfontolásra ajánlja az illetékes hatóságnak, hogy a forgalmi engedély adattartalmának legközelebbi felülvizsgálatakor bővítsék az adatokat az elektromos járműveket azonosító legfőbb információkkal.

Az Elmob az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében rámutat: a forgalmi engedély funkciója egyebek mellett, hogy igazolja, a jármű a forgalomban való részvételhez megfelelő műszaki állapotban van, ki a tulajdonosa és az üzembentartója, illetve hogy mik a legfontosabb paraméterei. Az elektromos autóknál fontos adat egyebek mellett az akkumulátor típusa, kémiája, a töltési teljesítmény, a motorok száma és típusa is, ezeket a jelenlegi forgalmi engedély azonban nem képes kezelni - mutat rá az egyesület.

Németh Ágnes, az Elmob elnöke az MTI-nek elmondta, első lépésként a legfontosabb annak feltüntetése a forgalmi engedélyben, hogy milyen kapacitású akkumulátorral rendelkezik az adott elektromos autó. Úgy vélte ez a paraméter a lakosság számára is a legközérthetőbb.

Az Elmob megjegyzi: sok autótípusnak többféle akkuval és hajtáslánccal felszerelt változata is létezik, amelyek között tudásban és ennek megfelelően árban is óriási lehet a különbség. Az egyesület szerint vásárlás előtt érdemes az autót olyan szakszervizbe vinni, ahol a pontos paramétereket alvázszám vagy bevizsgálás alapján meg tudják mondani.

A közlemény emlékeztet: az első magyar forgalmi engedélyt 130 évvel ezelőtt állították ki. Az 1910 óta kötelező és azóta szabványosított dokumentumot 6 alkalommal módosították, jelenlegi formátumát 2005. január elseje óta használják.

A Magyar Elektromobilitás Egyesület az idén októberben alakult meg, az elektromos járművek felhasználóinak érdekképviselete mellett célul tűzte ki az e-mobilitás népszerűsítését, a magyarországi és nemzetközi szervezetekkel való együttműködést, valamint a környezettudatosság erősítését.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!