Emelkedett a Merón-hegységben agyontaposott ultraortodox zsidó zarándokok száma

Kék hírek, 2021.04.30

Negyvenötre nőtt Izraelben a Merón-hegységben agyontaposott ultraortodox zsidó zarándokok száma, 150-en megsérültek, a rendőrség vizsgálatot indít - jelentette az egyik izraeli kereskedelmi televízió pénteken.

A tragédia után a közeli arab és drúz települések lakói a Merónt elhagyók segítségére siettek, s miután a környező utakon elakadt a forgalom, otthonaikba invitálták az ultraortodox zarándokokat, ételt és pihenőhelyet ajánlottak fel nekik.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök helikopteren péntek délelőtt a tragédia helyszínére látogatott, ahol a TV tudósítása szerint az ultraortodoxok elutasító kiabálással fogadták, és vizes palackokat dobtak felé, és az őt kísérő rendőrök felé is. A kormányfő nemzeti gyásznapot rendelt el Izrael történetének legsúlyosabb civil katasztrófája után.

A Magen David Adom, a helyi mentőszolgálat bejelentette: pénteken már annyian jelentkeztek véradásra, hogy egyelőre nincs szükség több vérre, de a jövő héten várhatóan ismét szükség lesz újabb adományokra. Péntek délutánra már csak 27 súlyosabb sebesültet ápoltak a kórházakban a 150 sérültből, többségüket ellátták, és hazaengedték. Idősek és gyermekek is vannak a halottak és a sérültek között. A tragédia felelőseinek keresése az esetleges mulasztások felderítésére is kiterjed. A szemtanúk szerint a rendőrség nem avatkozott közbe időben, nem ellenőrizte az előkészületeket, és nem felügyelte megfelelően magát az eseményt. A televízióban megszólított szakértők külső vizsgálóbizottság létrehozását sürgetik. Eddig azt állapították meg, hogy sokezres tömeg vonult a bádoglapok között kialakított folyosón a hagyományos tűzrakóhely felől, majd elakadtak, amikor az odavezető lépcsőn a zarándokok megcsúsztak és egymásra estek. A zsúfoltság miatt nem tudtak kiszabadulni, miközben újabb embereket toltak közéjük a lépcső felől. Megkezdték a halottak azonosítását, és a zsidó vallási parancs szerint már pénteken tömeges temetéseket tartanak szerte Izraelben az ultraortodox településeken. Sokan még nem tudják, mi történt szeretteikkel, a kórházakban keresik őket. Az izraeli médiában információs telefonvonalak számait tették közzé.

Az ultraortodoxoknak a vallási tiltás miatt nincs okostelefonjuk, sokuknak egyáltalán nem volt készüléke. A tragédia után összeomlott a kommunikációs szolgáltatás, sokan elvesztették a telefonjukat a tömegben.

A péntek reggeli órákban hatalmas dugó alakult ki az ultraortodoxokat elszállító mintegy háromszáz autóbuszból, s délután még mindig tömegek várták, hogy hazajussanak a szent helyről. A zsidó naptár lag-beomer ünnepén a Meron-hegységben megrendezett zarándoklaton évek óta százezres ultraortodox tömegek imádkoznak. Mivel tavaly a koronavírus-járvány miatt nem engedélyezték az esemény megrendezését, idén különösen sokan, mintegy kétszázezren érkeztek az észak-izraeli Galileába Simon bar Jocháj sírjához. Ez Izrael évente megismétlődő legnagyobb civil rendezvénye, amelyre általában az egész világról érkeznek zarándokok. Vannak olyan ultraortodox csoportok, köztük a szatmári irányzat hívei, amelyek nem tekintik szent helynek a Siratófalat, de a Merón-hegyi sírokhoz minden évben tömegesen elzarándokolnak. A Merón-hegyen Simon bar Jocháj mellett több más, a zsidó hagyomány számára különösen fontos rabbi sírja található, köztük Hilél és Sámáj rabbi sírjai, amelyekhez a kora középkor óta érkeznek a zsidó zarándokok imádkozni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!