Europol: kábítószereladásból származó pénzek tisztára mosását végző bűnözőket állítottak elő Spanyolországban

Kék hírek, 2022.10.14

Kábítószerkereskedelemből származó pénzek tisztára mosását végző, álcázott bankot működtető bűnözőket állítottak elő Spanyolországban, a csoport tagjai évente több mint 300 millió eurót moshattak tisztára - tájékoztatott az Európai Unió hágai székhelyű rendőrségi együttműködési szervezete (Europol) pénteken.

Az Europol közlése szerint a főként szíriai állampolgárokból álló bűnözői hálózat több mint húsz országban nyújtott pénzügyi szolgáltatásokat a kábítószer-kereskedelemhez kapcsolódó bűnszervezeteknek. A 2020 óta működő csoport vélhetően több mint 300 millió eurót (mintegy 120 milliárd forint) mosott tisztára évente.

A szeptember 27-én, több mint 200 rendfenntartó bevonásával végzett, a spanyolországi Málaga és Toledo tartomány 21 helyszínén tartott rajtaütés során 32 embert állítottak elő és csaknem 3 millió euró (1,2 milliárd forint) értékű vagyontárgyat foglaltak le. A spanyol rendőrök nagymennyiségű készpénz mellett kriptovalutát, 11 luxusautót, 70 kiló hasist, 1,2 tonna marihuánát foglaltak le, valamint egy ültetvényt fedeztek fel 995 tő marihuánával.

A bűnözők a Madridhoz közeli Fuenlabrada egyik éttermében intézték a pénzügyi ügyleteiket, több ügyfelük személyesen ment el befizetni, vagy felvenni a nagymennyiségű készpénzt. A pénzt a közvetítőkkel működő hawala rendszer segítségével mozgatták - közölte az Europol.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!