Felfüggesztett fogházra ítéltek egy ügyvezetőt egy munkás halála miatt

Kék hírek, 2024.05.10

Egy év fogházbüntetésre ítélte - végrehajtásában két év próbaidőre felfüggesztve - jogerősen a Berettyóújfalui Járásbíróság halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt azt a vádlottat, aki egy építkezésnél elmulasztotta a munkabiztonsági intézkedéseket, és emiatt egy ember meghalt - közölte a Debreceni Törvényszék pénteken az MTI-vel.

A közlemény szerint a vádlott egy cég ügyvezetőjeként egy berettyóújfalui társasház építésének kivitelező vállalkozója és felelős műszaki vezetője volt, míg a sértett alkalmi munkavállalóként, betanított kőműves munkakörben dolgozott a vádlott cégénél.

A sértett 2019. július 17-én a munkavégzés során hozzáért a vízmértékkel egy épülő társasház előtt futó villanyvezetékhez, amelynek következtében pillanatszerű áramütést szenvedett.

A segédmunkás az áramütés hatására elvesztette egyensúlyát, majd körülbelül 6 méter magasságból a járdára zuhant. Életveszélyes fejsérüléseket szenvedett, egyéb sérülések mellett. A fejsérülések miatt kialakult traumás sokk következtében a betanított kőműves 2019. július 21-én elhunyt - írták.

A bíró az indoklásában elmondta: a baleset elsődleges oka az volt, hogy az utcai vezeték túl közel volt a munkaterülethez, ami miatt a sértett áramütéses balesetet szenvedett.

Az egyéni vagy kollektív védőeszközök használata esetén a segédmunkás nem zuhant volna le, így az ebből eredő sérülések elkerülhetők lettek volna - tették hozzá.

A munkabiztonsági és munkavédelmi szabályok betartása és azok betartatásának ellenőrzése a vádlott, mint munkáltató, és mint felelős műszaki vezető kötelezettsége volt. A sértett egyébként munkavédelmi oktatáson dokumentummal igazolható módon nem vett részt - áll a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!