Feljelentést tett a BDK a Lánchíd megrongált kábelei miatt

Kék hírek, 2024.02.09

Szándékos rongálás történt a Lánchídon, ezért a díszkivilágítást üzemeltető fővárosi BDK Kft. feljelentést tett a rendőrségen - közölte a Főpolgármesteri Hivatal pénteken az MTI-vel.

Azt írták: a sajtóban megjelent hírek nyomán csütörtökön szemlét tartottak a hídon a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a BDK munkatársai, valamint a Lánchíd hídmestere, és megvizsgálták a beszámolókban kifogásolt kábeleket és szigeteléseket.

A szakemberek elvágott, illetve szétcsavarozott rögzítéseket, megtépett kábeleket találtak a helyszínen, és több jel is arra utalt, hogy szándékos rongálás történhetett - ismertették.

Közölték azt is, hogy a szakértők a rendőrség bevonásával részletes feljegyzést készítettek a károkról, és azt csatolták a díszvilágítást üzemeltető BDK Kft. ismeretlen tettes elleni feljelentéséhez. A szakemberek megállapították azt is, hogy a gyalogosokra nézve nincs sérülés- vagy életveszély.

A Főpolgármesteri Hivatal kitért arra: csütörtökön több médiumban téves állítások jelentek meg, "szándékos rongálásból faragtak politikai támadást a Lánchíd felújításával kapcsolatban".

"A cikkekben elszakadt, kilógó kábelekkel illusztrálták ezeket - a valóságnak nem megfelelő - állításokat" - tették hozzá, kiemelve, hogy a vizsgálatok során kiderült, a Lánchíd szándékos rongálásának eredményeiről készülhettek a megjelent felvételek.

Emlékeztettek arra: a megújult Lánchíd csaknem fél évvel ezelőtt nyílt meg teljesen a gyalogosok előtt, a híd közvilágítása az útpálya 2022 decemberi megnyitása óta, díszvilágítása 2023 nyara óta üzemel.

Az újjáépített híd műszaki átadás-átvételi eljárása 2023 augusztusában eredményesen zárult: a BKK szakemberei, a műszaki ellenőrök és a leendő kezelő, illetve üzemeltető cégek a teljes átadás előtt a próbaüzemek során, valamint a helyszíni bejárásokon is alaposan átnézték a területet, és nem tapasztaltak hiányosságokat. A felújítást végző A-Híd Zrt. a kivitelezés során a terveknek és szakmai előírásoknak megfelelő munkát végzett - emelték ki.

Megjegyezték: nem ez lenne az első eset, hogy rongálás történik a felújított Lánchídon. Tavaly szeptemberben ismeretlenek négy lámpát tettek tönkre, az okozott kár meghaladta a kétmillió forintot, az ügyben a Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomozást rendelt el.

A most felfedezett károk mértékét jelenleg is vizsgálják a szakértők - írták.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!