Fenyő-gyilkosság - A Legfőbb Ügyészség nem ért egyet a Kúriával

Kék hírek, 2020.06.05

A Legfőbb Ügyészség (LÜ) tiszteletben tartja, de szakmailag nem ért egyet a Kúria Fenyő-gyilkosság ügyében hozott eljárásjogi döntésével.

Gyárfás Tamás Az LÜ sajtóosztálya csütörtöki közleményében emlékeztetett: a Fenyő-gyilkosság ügyében a legfőbb ügyész tavaly decemberben nyújtott be jogorvoslati indítványt a törvényesség érdekében, mert a Fővárosi Törvényszék elsőfokú bírósági szakaszban, illetve rendkívüli jogorvoslati - perújítási - szakaszban lévő eljárásokat egyesített.

Az ügyészség szerint a törvényszék végzése törvénysértő, ugyanis a büntetőeljárási szabályok szerint csak az eljárás azonos szakaszában folyamatban lévő ügyek egyesítésére van lehetőség, jelen esetben azonban nem ez valósult meg.

A Kúria a napokban azzal utasította el a legfőbb ügyészi indítványt, hogy álláspontja szerint nem törvénysértő az egyesítés, mert a perújítás lefolytatása nem, csak az annak megengedhetőségéről szóló döntés számít rendkívüli jogorvoslatnak - áll az LÜ közleményében.

Hangsúlyozták: az ügyészség tiszteletben tartja a Kúria döntését, de azzal szakmailag nem ért egyet, ezért azt az ügyészségi joggyakorlatban nem tartja irányadónak.

A Fenyő-gyilkosság ügyében a vád szerint Gyárfás Tamás médiavállalkozó bízta meg több mint két évtizede a jelenleg súlyos, erőszakos bűncselekmények miatt jogerős szabadságvesztés-büntetését töltő Portik Tamást Fenyő János médiavállalkozó megölésével. Portik Tamás megszervezte a gyilkosságot, amelyet Jozef Rohác hajtott végre 1998-ban. Rohác évek óta jogerősen kiszabott szabadságvesztés-büntetését tölti. Gyárfás és Portik a folyamatban lévő büntetőperben tagadja bűnösségét.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!