Hat embert ítéltek el egy holland bűnügyi újságíró meggyilkolása miatti perben

Kék hírek, 2024.06.12

Egy amszterdami bíróság szerdán hat embert ítélt el - közülük hármat 28, illetve 26 éves fegyházbüntetésre - az ismert bűnügyi újságíró, Peter R. de Vries három évvel ezelőtti meggyilkolása miatt.

Az újságírót 2021 júliusában lőtték fejbe Amszterdam központjában, és tíz nappal később belehalt a sebesülésébe. Az ügyészség szerint De Vriest azért gyilkolták meg, mert Ridouan Taghi holland-marokkói drogbáró és bűnbandája elleni per koronatanújának tanácsadójaként tevékenykedett. A koronatanú Nabil B. testvére és ügyvédje is gyilkosság áldozata lett korábban. Taghit - aki tagadta, hogy köze lenne az újságíró megöléséhez - az év elején életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték hat gyilkosság és négy gyilkossági kísérlet miatt.

A bíróság Delano G.-t, Kamil E.-t és Krystian M.-t ítélte el a gyilkosság elkövetésért, ők 28 évet kaptak, míg bűntársaik 10, illetve 14 éves börtönbüntetést.

Az ügyészség szerint Delano G. oltotta ki De Vries életét, őt Kamil E. fuvarozta a gyilkosság helyszínére, míg a merényletet Krystian M. szervezte meg. "A bűncselekmény jellege és a végrehajtás módja azt mutatja, hogy előre kitervelték. "Mindhárman tisztában voltak azzal, hogy mire készülnek, és mindegyiküknek fontos szerepe volt a terv végrehajtásában" - közölte a bíróság.

A bírák két gyanúsítottat felmentettek, mivel az ügyészség nem tudta bizonyítani, hogy a bűnszervezethez tartoztak.

Az ügyészség eredetileg életfogytiglani börtönbüntetést kért a három fő gyanúsítottra, de a bíróság szerint elutasította, mivel korábban nem ítélték el őket emberölésért vagy gyilkosságért.

A holland jogrendszer lehetővé teszi mind az ügyészek, mind a vádlottak számára, hogy fellebbezést nyújtsanak be. A fellebbezést az ítélet kihirdetését követő 14 napon belül kell benyújtani.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!