Hazaárulás gyanújával letartóztattak Romániában egy Oroszország számára katonai információkat gyűjtő román állampolgárt

Kék hírek, 2024.05.24

Hazaárulás gyanújával 30 napos előzetes letartóztatásba helyezett a bukaresti táblabíróság egy román állampolgárt, aki 2022 óta katonai jellegű információkat gyűjtött Tulcea város térségében, amelyeket az orosz nagykövetség diplomatáinak adott át - közölte pénteken a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT).

A vádhatóság szerint a gyanúsított Románia, illetve a NATO által működtetett katonai támaszpontokról, az ukrán határ térségében haladó katonai járművekről, hadi felszerelésekről és csapatokról készített felvételeket. A DIICOT irányításával a rendőrség csütörtökön házkutatást végzett a gyanúsítottnál. A lefoglalt bizonyítékok alapján az illetőt őrizetbe vették és előzetes letartóztatását kezdeményezték, amit a bíróság jóváhagyott.

A román büntető törvénykönyv tíztől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel szankcionálja a hazaárulást.

A bukaresti külügyminisztérium az Agerpres román állami hírügynökség beszámolója szerint péntek délután közölte, hogy kiutasította az orosz nagykövetség egyik diplomatáját.

A tárca szerint azért minősítették nemkívánatos személlyé Romániában az orosz nagykövetség alkalmazottját, mert olyan tevékenységet folytatott, amely ellentétes a diplomáciai mentességről és kiváltságokról szóló, 1961-es bécsi egyezmény előírásaival. Ezt pénteken az orosz féllel is tudatták, amikor a román diplomácia vezetője, Luminita Odobescu utasítására berendelték a külügyminisztériumba Oroszország bukaresti külképviseletének ügyvivőjét.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!