Horvátországi szerb képviselő: Horvátországot az usztasa rezsim újraélesztése fenyegeti

Kék hírek, 2019.01.08

Élesen kikelt az elmúlt napok szerbellenes horvátországi incidensei miatt kedden Milorad Pupovac szerb kisebbségi parlamenti képviselő, kijelentve, hogy Horvátországot ma nem az egykori Jugoszlávia és nem a kommunizmus fenyegeti, hanem "az usztasa rezsim újraélesztése".

A sajtótájékoztatót legutóbbi eset miatt hívta össze a képviselő. A legnagyobb jobboldali kormányzó párt, a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) egyik képviselőjének fia hétfőn közösségi oldalán kívánt boldog karácsonyt az ortodox Julián-naptár szerint ünneplő szerbeknek, s a szöveget egy olyan, a jasenovaci koncentrációs táborban készült második világháborús fotóval illusztrálta, amelyen egy lefejezett szerb katona fejével pózoló horvát usztasa katona látható.

A szerb kisebbségi képviselő szerint gyűlöletkeltésről van szó, valamint a szerbek elleni erőszakra uszításról. "Háborús bűncselekményeket elkövető rezsim éltetéséről van szó, olyanról, amely népirtást követett el. Ezzel pedig megsértették a népirtás áldozatait, amit a horvát törvények három évig terjedő börtönbüntetéssel sújtanak" - mondta.

Hozzátette, hogy többé nincs bizalma a horvát igazságügyben, amely túlságosan megengedő az ilyen ügyekkel szemben. Felrótta továbbá Andrej Plenkovic horvát kormányfőnek és Kolinda Grabar-Kitarovic államfőnek, hogy nem határolódtak el az esettől és jelenleg is hallgatnak.

Pupovac, aki maga is a kormányzó koalíció tagja - a többi kisebbségi képviselővel együtt - megjegyezte: támogatja a kabinetet, de nem minden áron.

A sajtótájékoztatót követően Josipa Dakic parlamenti képviselő nyilvánosan kért bocsánatot, és sajnálatát fejezte ki a fia, Ivan Dakic privát Facebbok-oldalán közzétett "szégyenteljes és sértő fotó, valamint szöveg" miatt.

Sajtóhírek szerint a 22 éves fiatalembert kedden őrizetbe vette a rendőrség.

A jasenovaci táborban, amelyet "horvát Auschwitzként" is emlegetnek, becslések szerint mintegy 80-90 ezer embert öltek meg. Az áldozatok több mint fele szerb volt, de horvát és boszniai zsidókat, cigányokat, és olyan horvátokat is kivégeztek, akik nem értettek egyet a világháború idején kikiáltott Független Horvát Állam (NDH) nevű, usztasák vezette bábállam rendszerével.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!