Illegális bevándorlás - Büntetőeljárás indul 14 embercsempész ellen Csehországban

Kék hírek, 2024.05.21

Embercsempészet vádjával büntetőeljárást indítványoz a cseh rendőrség 14 személy ellen - közölte Jaroslav Ibehej, a szervezett bűnözés elleni nemzeti központ szóvivője kedden a CTK hírügynökséggel.

A 13 külföldi és egy cseh állampolgár a cseh nyomozók szerint szervezett csoportként tevékenykedve legalább 2000 migránst vitt át törvénytelenül Törökországból Csehországba, illetve onnan tovább a nyugati európai uniós országokba. Az érintettek tavaly nyár óta vizsgálati fogságban vannak Csehországban. Amennyiben a bíróság megalapozottnak találja a vádakat, akár 16 éves szabadságvesztést is kaphatnak.

A cseh bűnügyi rendőrség tavaly júniusban hozta nyilvánosságra, hogy felszámolt egy nemzetközi bűnszervezetet, amely illegális migránsok csempészésével foglalkozott. Eredetileg mintegy ezer személy illegális határátléptetésével vádolták őket, de ez a szám a vizsgálatok egy éve alatt a duplájára nőtt - mondta Jaroslav Ibehej újságíróknak. Egymillió euróról több mint kétmillió euróra nőtt az a felderített összeg is, amelyet a csempészek munkájukért, tiltott határátlépés megszervezéséért a migránsoktól bezsebeltek.

A rendőrség az eset felderítése során majdnem egymillió korona (15,6 millió forint) készpénzt, két személygépkocsit és egy családi házat foglalt le.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!