Illegális bevándorlás - Embercsempész-hálózat tagjait vették őrizetbe Romániában

Kék hírek, 2024.01.23

Román és külföldi állampolgárok által létrehozott, Románia több térségére kiterjedő embercsempész-hálózat tagjait vették őrizetbe a román hatóságok - közölte kedden a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT).

A nagyváradi határrendészek a rendőrség Arad megyei szervezett bűnözés elleni szolgálatának nyomozóival közösen hétfőn tartottak házkutatást 35 Arad, Bihar, Braila, Dolj és Vrancea megyei helyszínen, amelynek nyomán a DIICOT Arad megyei kirendeltsége 21 gyanúsított őrizetbe vételét rendelte el, akiket embercsempészéssel, csalással, bűnszövetkezet létrehozásával és más bűncselekményekkel gyanúsítanak.

Az eddig összegyűlt bizonyítékok alapján a nyomozók kiderítették, hogy a Romániából, Szíriából, Afganisztánból, Bangladesből, a Fülöp-szigetekről, Nepálból, Egyiptomból, Törökországból, Fehéroroszországból, Olaszországból és Ausztriából származó gyanúsítottak piramis-szerkezetű bűnszövetkezetet hoztak létre migránsok Nyugat-Európába csempészése érdekében.

A szervezetben egy afganisztáni, egy szíriai, egy osztrák és egy bangladesi állampolgár töltött be vezető szerepet, irányításukkal a bűnszövetkezet tagjai 2023 márciusa és 2024 januárja között több mint 250, többnyire bukaresti és temesvári, román tartózkodási engedéllyel és munkavállalási vízummal rendelkező migránst gyűjtöttek össze, akiket ezt követően temesvári, aradi és nagyváradi helyszíneken szállásoltak el, amíg megszervezték átszöktetésüket a magyar határon Nyugat-Európa felé. A nyomozók szerint a migránsok egy részét az ország nyugati határán található állomásokról induló nemzetközi tehervonatok vagonjaiban bújtatták el.

A tartózkodás időtartamától függően a migránsokkal személyenként 2000 és 3000 euró közötti összeget fizettettek az elszállásolás, étkeztetés, útbaigazítás és szállítás fejében. Az egyik gyanúsítottról megállapították, hogy több alkalommal hamis iratokat mutatott be a román hatóságoknak.

A 35 lefolytatott házkutatás során a nyomozók 22 485 euró és 26 809 lej készpénzt, 40 mobiltelefont, 250 külföldi útlevelet és tartózkodási engedélyt, két laptopot és memóriakártyákat foglaltak le bizonyítékként, illetve biztosítékként zár alá helyeztek hat személygépkocsit.

A vádhatóság 9 gyanúsított előzetes letartóztatásba és 12 gyanúsított háziőrizetbe helyezését kérte az Arad megyei törvényszéktől.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!