Illegális bevándorlás - Görögországban ejtették a vádat több tucat nemzetközi segélyszervezeti dolgozóval szemben

Kék hírek, 2024.04.30

    Athén, 2024. április 30., kedd (MTI/Reuters) - Görögországban ejtették a bűnvádi eljárást több tucat nemzetközi segélyszervezeti dolgozóval szemben, akiket kémkedéstől egészen határsértések elősegítéséig terjedő bűncselekmények elkövetésével gyanúsítottak - derült ki a kedden közzétett törvényszéki iratokból.

A eljárás alá vont 35 ember többsége német állampolgár, de voltak köztük norvégok, osztrákok, franciák, spanyolok, svájciak és bolgárok is. Őket azzal vádolták, hogy 2020-ban bűnszervezetet hoztak létre Leszbosz szigetén segítve az embercsempészeket. Az érintettek tagadták bűnösségüket.

A pert bizonyíték hiányában zárták le.

"Az ügyirat gondos kivizsgálása egyértelműen megcáfolta a rendőrség narratíváját, amely puszta kitaláció volt" - közölte Zahariasz Kesszesz, a segélyszervezeti dolgozók védője.

A hatóságok a segélyszervezeti munkásokról, akik egy vészhívó vonalat működtettek a tengeren bajba kerülő migránsoknak, azt gyanították, hogy információkat adnak át a görög parti őrség egységeinek mozgásáról, illetve felszereléséről. A vizsgálat eredményei azonban azt mutatták, hogy az értesülések, illetve a begyűjtött felvételek nem voltak bizalmasnak minősíthetők.

"Nincs elég bizonyíték, hogy alá lehessen támasztani a gyanúsítottak elleni vádakat" - állapította meg a törvényszék.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!