Illegális bevándorlás - Meghalt a fehérorosz-lengyel határon egy migráns által a múlt héten megkéselt lengyel katona

Kék hírek, 2024.06.06

Meghalt csütörtökön az a lengyel katona, akit múlt héten egy, a fehérorosz-lengyel határon átjutni próbáló illegális bevándorló késsel súlyosan megsebesített - közölte az X-en a lengyel fegyveres erők főparancsnoksága (DGRSZ).

A múlt keddre virradóan folytatott határvédelmi akció során megsebesített katona a varsói katonai kórházban hunyt el. "A fehérorosz határon elkövetett támadás térségében nyújtott elsősegély, valamint az orvosok erőfeszítései ellenére nem sikerült megmenteni az életét" - olvasható a DGRSZ bejegyzésében.

A hadsereg vezérkara (SGWP) közölte: Wladyslaw Kosiniak-Kamysz nemzetvédelmi miniszter, miniszterelnök-helyettes döntése alapján, a gyász jeleként az összes katonai alakulatnál csütörtök estétől másnap éjfélig félárbócra engedik a nemzeti zászlót.

Andrzej Duda elnök és Donald Tusk miniszterelnök részvétét fejezte ki az elhunyt hozzátartozóinak.

A katona az északkelet-lengyelországi Dubicze Cerkiewne település közelében szenvedett halálosnak bizonyult sebesüléseket, amikor egy nagyjából ötvenfős migránscsoport megpróbálta áttörni a fehérorosz határon Lengyelország által emelt acélkerítést.

A támadás közben a határkerítés fehérorosz oldalán álló egyik migráns a katonát a rácsok közötti résen keresztül késsel mellkason szúrta. A sebesültnek egyik kollégája nyújtott helyszíni elsősegélyt, majd az északkelet-lengyelországi Hajnówka város kórházba szállították. Wladyslaw Kosiniak-Kamysz csütörtök délelőtti sajtóértekezletén azt közölte, hogy a továbbra is súlyos állapotú katonát a fővárosban kezelik.

Az incidens másnapján, múlt szerdán, Donald Tusk kormányfő Wladyslaw Kosiniak-Kamysz nemzetvédelmi és Tomasz Siemoniak belügyminiszterrel együtt ellátogatott Dubicze Cerkiewnébe. Közös sajtóértekezletükön Tusk bejelentette: a súlyosbodó migrációs válság miatt Lengyelország visszaállítja a belépési tilalmat a fehérorosz határ menti térség kétszáz méter széles sávjában.

Tusk akkor aláhúzta: a határvédelem, valamint saját életük védelme érdekében a lengyel határőröknek "teljes joguk, sőt kötelességük, hogy minden rendelkezésükre álló módszert alkalmazzanak", és ebben az állam, valamint személyesen a miniszterelnök teljes támogatását fogják élvezni.

Csütörtökön élénk politikai visszhangot váltott ki Lengyelországban a nemzetvédelmi tárca által megerősített információ, hogy a március végén Dubicze Cerkiewne térségében folytatott határvédelmi akció során leadott figyelmeztető lövések miatt a lengyel hatóságok őrizetbe vettek két, a fehérorosz határ védelmét segítő katonát, akiket egyebek mellett mások életének veszélyeztetésével gyanúsítottak meg. A katonák jelenleg szabadlábon védekeznek a gyanú ellen.

A Fehéroroszországon keresztül Lengyelországba irányuló migrációs nyomás miatt a keleti határon szolgáló lengyel határőröket jelenleg 5500 katona, valamint a rendőrség is támogatja.

Csütörtök este Radoslaw Sikorski külügyminiszter a nyugat-lengyelországi Poznanban az európai parlamenti (EP) választásokat megelőző gyűlésen követelte, hogy Fehéroroszország azonosítsa a késelés elkövetőjét, és adja ki Lengyelországnak. Bejelentette: még csütörtökön tiltakozó jegyzéket kézbesítenek Fehéroroszország varsói nagykövetsége ügyvivőjének.

A kormánykoalícióhoz tartozó Baloldal csütörtök este "a határon történt tragikus eseményekre" hivatkozva közölte: felfüggesztik az EP-választási kampányt. "Nem akarjuk, hogy a halálesetet és a határon történteket politikailag kihasználják a választási kampányban" - áll az X-en közzétett nyilatkozatban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!