Illegális bevándorlás - Nagy-Britannia kamerákkal és drónokkal segíti Albánia fellépését a szervezett bűnözéssel szemben

Kék hírek, 2024.05.15

Nagy-Britannia kamerákkal és drónokkal segíti Albánia küzdelmét a szervezett bűnözéssel és az embercsempészettel szemben - jelentette be szerdán a londoni belügyminisztérium.

A tájékoztatás szerint az 1,6 millió font (720 millió forint) értékű, fejlett technológiájú kamerahálózatot már fel is szerelték Albánia és Koszovó határán.

Ezek a kamerák alkalmasak brit járművek azonosítására, a helyi szervezett bűnözői csoportok és embercsempészek ugyanis gyakran használnak brit rendszámú gépkocsikat abban a reményben, hogy az albán rendőrség így nem tudja őket azonosítani.

A londoni belügyi tárca ismertetése szerint a brit drónok lehetővé teszik azoknak a nyomon követését, akik Albánia nehezen ellenőrizhető hegyvidéki területein próbálnak illegálisan átjutni a határon.

Rishi Sunak brit miniszterelnök már 2022 végén bejelentette, hogy a brit kormány gyorsított eljárással küldi vissza a Nagy-Britanniába érkező albán menedékkérőket, mivel Albániát teljesen biztonságos országnak tartja, és semmi okot nem lát arra, hogy albán állampolgárok brit menedékjogért folyamodjanak.

A brit és az albán kormány tavaly megállapodást kötött arról is, hogy a brit határrendészet az albán főváros, Tirana nemzetközi repülőterére telepít határőrizeti tisztviselőket, akiknek feladata a szervezett bűnözés elleni fellépés és az illegálisan Nagy-Britanniába bejutni próbálók megállítása.

A londoni belügyi tárca adatai szerint 2022-ben 12 658, 2023-ban már csak 924 albán érkezett illegálisan - mindenekelőtt a La Manche-csatornán csónakokkal átkelve - Nagy-Britanniába.

Ez egyetlen év alatt 93 százalékos csökkenésnek felelt meg.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!