Illegális cigarettagyárat számoltak fel a vámnyomozók

Kék hírek, 2024.05.09

Közép-európai viszonylatban is kiemelkedő kapacitásúnak számító illegális cigarettagyárat, valamint a hozzá tartozó alapanyagok és késztermékek raktárhálózatát számolták fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) budapesti nyomozói - közölte a szervezet közleményben az MTI-vel.

NAV-elfogás A szervezetten működő bűnbanda 14 tagja rács mögött várja a bírói döntést.

Azt írták: a pénzügyi nyomozók az akció során 13 ukrán és ukrán-magyar kettős állampolgárt értek tetten, akik éppen a gyártósort működtették, vagy a késztermékek, alapanyagok (vágott dohány, filter, fólia, cigarettásdobozok) szállítását, raktározását végezték. További egy szervezőt az ipari területektől távol, lakóhelyén fogták el.

A közlés szerint a bűnbanda működését nagyfokú konspiráció és titok övezte: kézi rádión egyeztettek egymással, telefon- és internetblokkolót használtak. A "gigantikus mennyiségű" áramfogyasztást aggregátorokkal oldották meg, hogy a kiugró energiafelvétel ne legyen feltűnő.

A professzionálisan kialakított gyár hő- és hangszigetelt volt, hogy a környéken lakók ne sejtsék a valós illegális tevékenységet. A már rendszerbe állított gépsor mellett a rajtaütő egység tagjai találtak egy összeszerelés alatt álló másik cigarettagyártósort, amellyel a kapacitást szerették volna növelni.

Kiderült az is, hogy a raktárakat egymástól függetlenül, teljesen izoláltan alakították ki, így azokat a pénzügyőröknek egyesével kellett felkutatniuk. Ezekben összesen 80 ezer karton hamis cigarettát, több mint 80 tonna vágott dohányt találtak, valamint temérdek alapanyagot és kelléket. Számítások alapján a lefoglalt vágott dohányból több mint 600 ezer karton illegális cigarettát lehetett volna előállítani.A lefoglalt mennyiségeket jelzi, hogy az ügyben dolgozó kétszáz pénzügyőrnek több napba telt a megtalált anyagok lefoglalása, rendszerezése és elszállítása.

A NAV nyomozói a helyszíneken elfogott 14 embert költségvetési csalás bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja miatt őrizetbe vette, és kezdeményezték letartóztatásukat.

A lefoglalt jövedéki termékek adótartalma meghaladja az egymilliárd forintot.

A NAV hozzátette: az elmúlt évben három illegális dohánygyár működését számolták fel, idén eddig "európai léptékben rekordnak számító", 174 ezer karton hamisított dohányterméket találtak egy raktárban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!