Illegális migráció - Marokkói bevándorlókat Olaszországba szöktető embercsempészeket ítéltek el Romániában

Kék hírek, 2024.06.13

Ítéletet hirdetettek Romániában annak az embercsempész-hálózatnak az ügyében, amelyet tavaly ősszel állítottak bíróság elé főleg marokkói bevándorlók illegális Olaszországba szöktetésének megszervezése és lebonyolítása miatt.

A bűnszervezetet egy Romániában letelepedett 40 éves marokkói állampolgár és 35 éves nagyváradi felesége vezette: előbbit halmazati büntetésként négy év és nyolc hónap, utóbbit négy év és kilenc hónap börtönbüntetésre ítélte a Bihar megyei törvényszék a Bihon.ro hírportál csütörtöki jelentése szerint.

A korábbi ügyészségi közleményekből kiderült, hogy a házaspár tavaly február és szeptember között afrikai eredetű, Romániába többnyire legális munkavállalói vízummal érkezett bevándorlókat környékezett meg személyesen és közösségi portálokon. Azt ígérték nekik, hogy több ezer euróért illegálisan átjuttatják őket a román-magyar zöldhatáron, majd az olaszországi Monfalcone, illetve Trieszt városába.

A vádiratból kiderült, hogy a migránsok szállításába beszervezett gépkocsivezetők minden egyes Olaszországba juttatott bevándorlóért 1000 eurót kaptak, így egy-egy fuvaron átlagban 4000-5000 eurót kerestek. A román-magyar zöldhatár felé útnak indított migránsok mozgását a tartózkodási hely követését lehetővé tevő mobilalkalmazás segítségével irányították, majd magyar területen ugyanezen alkalmazás segítségével gyűjtötték be őket, hogy gépkocsival folytassák útjukat.

A migránsok szállítását személyautókkal végezték, elkerülendő a közúti ellenőrzéseket, amelyekre egyébként azzal a hatóságokat megtévesztő mesével készültek, hogy a járművezető autóstopposként vette fel a marokkói utasokat. Ezt alátámasztandó a migránsoknak kiosztottak egy-egy százeurós bankjegyet, hogy rákerüljön az ujjlenyomatuk a "viteldíjnak" mondott pénzösszegre - részletezte a bihari lap a vádiratban szereplő lehallgatási jegyzőkönyvek tartalmát.

A hatóságok a bűnszervezet hat migránsszállítmányát dokumentálták, amíg elegendő bizonyítékot gyűjtöttek össze ahhoz, hogy szeptemberben lecsapjanak a gyanúsítottakra. Az ügy másik négy vádlottjára két év és négy hónap, illetve hét év közötti börtönbüntetést szabott ki a törvényszék. A legsúlyosabb büntetést az a vádlott kapta, aki kábítószerrel is kereskedett.

Az ítélet a kikézbesítéstől számított tíz napon belül megfellebbezhető.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!