Internetes fogadások tippadóit ellenőrizte a NAV

Kék hírek, 2024.06.06

Két internetes fogadások tippadásával foglalkozó embert ellenőriztek a pénzügyőrök, mindkét esetben egy hónapos előfizetést, tagságot vásároltak, de bizonylatot és számlát nem kaptak - közölte Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) csütörtökön az MTI-vel.

Az első esetben a revizorok nyilatkoztatták a tippadót a tevékenységéről, megvizsgálták a vásárláskor megadott bankszámla forgalmát, és az adószám nélkül végzett tevékenység miatt mulasztási bírságot szabtak ki. Az ellenőrzés hatására a tippmester adószámot váltott ki, és legalizálta vállalkozását.

A második esetben egy nagy követői bázist építő ember tevékenységét ellenőrizték. A tippmester közösségi oldalain rendszeresen osztott meg tartalmakat követőinek. A revizorok egy hónapos csoporttagságot igényeltek és fizettek ki. A vizsgálat elindítása után írásban nyilatkoztatták a tipstert, aki mindössze néhány százezer forintnyi, tippadásból származó jövedelmet vallott be.

Az adózói nyilatkozatnak ellentmondott a csoporttagok nagy száma és folyamatosan változó összetétele, és a számlavezető banktól bekért adatok is. Ezek alapján az elmúlt több mint egy évben a tippmester számlájára 18 millió forintot meghaladó, tanácsadási tevékenységéből származó bevétel érkezett. Az ellenőrzési ügyben szintén mulasztási bírság kiszabása várható, és a jelentős adózatlan jövedelem miatt ez esetben a NAV kezdeményezi az utólagos adóellenőrzést is - írták a közleményben.

Kitértek arra: a két magánszemély a közösségi médián is hirdette magát. A NAV kiemelt figyelemmel kíséri a digitális platformokon és a közösségi médián keresztül tevékenységet végző vállalkozókat - írták.
. Ezeknél az adásvételeknél is be kell tartani a számlaadási és adózási szabályokat - hangsúlyozták a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!