Jelentősen csökkent a két éven túli peres ügyek száma a Veszprémi Törvényszéken

Kék hírek, 2024.04.25

Jelentősen csökkent a két éven túli, elhúzódó peres ügyek száma az elmúlt évtizedek során a Veszprémi Törvényszéken. A tavalyi esztendő végén hatvan ilyen ügy várt megoldásra, míg a 2010-es évek elején ez a szám megközelítette a háromszázat - hangsúlyozta a csütörtöki összbírói értekezletet megelőző sajtótájékoztatón a Veszprémi Törvényszék elnöke.

Szent-Gály Edit felidézte, hogy 2012-ben a két éven túli peres ügyek száma 280 volt. Mint mondta, az a cél, hogy a bíróság elé kerülő ügyeket minél gyorsabban és hatékonyabban orvosolják.

Hozzátette: a tavalyi esztendőben 28 745 peres és nemperes ügy érkezett a Veszprém vármegyei bíróságokhoz, amely eggyel több az előző évihez képest.

A peres ügyek száma évek óta emelkedik, tavaly a járásbírósági büntetőperes ügyszakban 3,7 százalékkal, a törvényszéken a polgári elsőfokú peres ügyérkezés 33,8 százalékkal, a közigazgatási elsőfokú peres érkezés 15,2 százalékkal emelkedett. Ezzel párhuzamosan a peres befejezési szám is növekszik. Emellett a másodfokú peres érkezések csökkentek, hiszen a büntető ügyszakban hozott határozatok 67,4 százaléka, míg a civilisztikai ügyek 93,6 százaléka emelkedett első fokon jogerőre - fűzte hozzá.

Szent-Gály Edit beszélt arról is, hogy Veszprém vármegye bíróságain 56 női és 24 férfi bíró teljesített szolgálatot a tavalyi évben. A dolgozók átlagéletkora már meghaladja az ötven esztendőt, míg 2013-ban 44,8 év volt.

Fontos küldetésnek nevezte, hogy folyamatosan kutatják a bírósági múltat, amelyről kiadványok készülnek és kiállítást is létrehoztak. Példaként említette a Balatonfüredi Királyi Járásbíróság történetét feldolgozó tárlatot.

Beszámolt arról is, hogy tavaly "a jövő bíróságát" adták át Balatonfüreden, az ország egyik legkisebb, ugyanakkor legkorszerűbb épületét.

Csorba Zsolt Ödön, az Országos Bírósági Hivatal főosztályvezetője elmondta, hogy az ország bírói karának három százaléka dolgozik Veszprém vármegyében, míg az ügyek 2,4 százaléka érkezik a vármegyébe. Az ügyhátralék itt tavaly másodfokon 22 százalékkal mérséklődött.

Közölte azt is: 1189 esetben alkalmaztak távmeghallgatást, amelyre hét tárgyalóterem alkalmas.

(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!