Jövő héten hirdetnek jogerős ítéletet a hivatali visszaéléssel vádolt volt főügyész perében

Kék hírek, 2024.04.09

Megkezdődött kedden a Fővárosi Törvényszéken az egykori fellebbviteli főügyész, Ihász Sándor ellen hivatali visszaélés miatt indított büntetőper másodfokú eljárása, a bíróság a jövő héten hoz jogerős döntést az ügyben. Tavaly, első fokon egy év, két évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték a volt főügyészt.

A vád szerint Ihász Sándor 2017 októberében a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség akkori vezetőjeként olyan dokumentumokat vett át barátjától, Gyárfás Tamástól, amelyek új bizonyítékokat tartalmaztak Fenyő János médiavállalkozó 1998-as meggyilkolásának vizsgálatában. Ihász Sándor azonban nem jelentette ezt a nyomozóhatóságoknak, illetve a Legfőbb Ügyészségnek, hanem az irodájában elzárta a dokumentumokat.

A tavalyi elsőfokú ítélet megállapította, hogy a vádlott lehetetlenné tette a bizonyítéknak a nyomozást folytató hatóság általi értékelését, megszegte a rá mint vezető ügyészre vonatkozó hivatali kötelezettségét. A Fenyő-ügyben februárban hirdetett nem jogerős határozatot a Fővárosi Törvényszék, a felbujtással vádolt Gyárfás Tamás médiavállalkozót hét év, az ugyancsak felbujtónak tartott Portik Tamást életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte.

Keddi perbeszédében a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Főügyészség képviselője elmondta, hogy az Ihász Sándor ügyében első fokon eljáró Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) megalapozott, helyes, arányos döntést hozott, amikor a vádlottat bűnösnek mondta ki hivatali visszaélés bűntettében.

Az ügyész szerint alaptalan a védelem álláspontja, amely szerint Ihász Sándor csak baráti jótanáccsal látta el Gyárfást, mert vezető ügyészként tisztában kellett lennie azzal, hogy az átvett dokumentumok releváns részleteket fedhettek fel a Fenyő-gyilkossság vizsgálatában.

A vádhatóság képviselője az első fokon meghozott döntés helybenhagyását indítványozta a Fővárosi Törvényszéken.

Silánynak, elégtelennek minősítette perbeszédében a PKKB írásbeli indokolását Ihász Sándor védője. Papp Gábor szerint az első fokon döntő bíróság lényegében a vádiratot követte ítéletében.

A védő jogilag ugyan nem támadhatónak, de kifogásolhatónak nevezte, hogy Ihász Sándor ellen volt beosztottai tettek terhelő vallomást: ez a körülmény megkérdőjelezheti elfogulatlanságukat.

Papp Gábor szerint védence nem követett el hivatali visszaélést, és erre semmilyen oka sem lett volna, mivel Ihász Sándor mögött egy több évtizedes, magas szinten elismert jogi karrier állt, amelyet nem állt volna érdekében kockára tenni.

Azt indítványozta, hogy Ihász Sándort bűncselekmény hiányában mentse fel a Fővárosi Törvényszék.

A bíróság a jövő héten, szerdán hirdet jogerős ítéletet az ügyben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!