TV műsor

Környezetkímélőbb autóbuszok november közepétől a szombathelyi tömegközlekedésben

Kék hírek, 2020.10.26

Hét új alacsony padlós, a jelenleginél korszerűbb és környezetkímélőbb autóbuszt állítanak forgalomba november közepétől a szombathelyi tömegközlekedésben - jelentette be hétfőn sajtótájékoztatóján Nemény András (Éljen Szombathely!) polgármester.

Elmondta, az önkormányzattal kötött közszolgáltatási szerződés alapján a Volánbusz jelenleg 46 autóbuszt közlekedtet Szombathelyen; ezeket átlagosan 14 évnél hosszabb ideje használják, a legnagyobb befogadóképességű csuklós autóbuszok átlagéletkora pedig 23,1 év.

Nemény András úgy fogalmazott: a tömegközlekedésre a korábbi években 400 millió forintot fordított az önkormányzat, melynek költsége jelenleg még akkor is meghaladná az évi 600 millió forintot, ha nem korszerűsítenék a járműparkot.

A polgármester szavai szerint választási ígéretüknek is eleget tesznek azzal, hogy igyekeznek korszerűbbé, kényelmesebbé és környezetkímélőbbé tenni a szombathelyi autóbusz közlekedést, az emelkedő költségek ellenére is vállalják a járműpark fiatalításához szükséges többlet finanszírozást, évi 56 millió forintos lízingdíj kifizetését.

Horváth Soma (Éljen Szombathely!) alpolgármester ismertetése szerint az új alacsony padlós, klímával és Euro 6-os normát teljesítő diesel motorokkal felszerelt Mercedes-Benz Connecto típusú csuklós autóbuszon 37 ülőhely és 84 állóhely lesz, az új buszokat főleg a legsűrűbben használt vonalakon közlekedtetik majd, figyelve arra, hogy például iskolakezdés előtt és a tanítás befejezése után csökkentsék a zsúfoltságot.

Németh Ákos (Éljen Szombathely!) klímapolitikáért felelős tanácsnok a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: egy olyan környezetbarát tömegközlekedés kialakítása a céljuk, ami hosszabb távon - a koronavírus utáni időkben - valós alternatívája lehet az autós közlekedésnek Szombathelyen.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!