Koronavírus - A román korrupcióellenes ügyészség 33 aktát nyitott gyanús közbeszerzések miatt

Kék hírek, 2020.05.21

A román korrupcióellenes ügyészség 33 aktában vizsgálódik a koronavírus-járvány idején lebonyolított közbeszerzések miatt, amelyek esetében felmerül a korrupció gyanúja, miután bizonyos kórházak és más állami intézmények drágán szereztek be a járvány megfékezéséhez szükséges orvosi eszközöket, védőfelszereléseket.

A vizsgálat indításáról Crin Bologa korrupcióellenes főügyész számolt be egy csütörtöki sajtótájékoztatón. Elmondta, hogy az általa vezetett intézmény hivatalból indított vizsgálatot 29 ügyben, a sajtóban megjelent információk alapján.

A feltételezett kár értéke több millió eurót - tette hozzá.

Bologa szerint az egészségügyi felszereléseket és gyógyszereket forgalmazó állami Unifarm vállalat is a célpontok között van.

Korábban a román sajtóban olyan hírek jelentek meg, hogy a romániai kórházak inkább saját hatáskörben bonyolították le a közbeszerzéseket, mert az állami forgalmazónál nagyon magasak voltak az árak, ezért a kórházak vezetői korrupcióra gyanakodtak.

A korrupcióellenes főügyész nem kívánt részleteket közölni a vizsgálatokról, sem arról, hogy kik ellen irányulnak, reményét fejezte, hogy hamarosan olyan szakaszba jutnak az eljárások, hogy a közvélemény is tudomást szerezhet a részletekről. Közölte: mind magánvállalatoknál, mind állami cégeknél folyamatban vannak a kihallgatások.

Korábban Raed Arafat belügyminiszteri államtitkár és Adrian Streinu-Cercel infektológus főorvos, aki április végéig vezette az egészségügyi minisztérium koronavírus-járvánnyal foglalkozó tudományos tanácsadó testületét, felszólította az ügyészeket, hogy amennyiben a járvány idején egyes bürokratikus szabályokat nem tartottak be a kórházak a közbeszerzések során, ne vonjanak felelősségre ezért senkit, hiszen gyorsan kellett eljárni, emellett a megnövekedett kereslet miatt a védőfelszerelések is sokkal drágábbak voltak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!