Koronavírus - Enyhítette a rémhírterjesztéssel vádolt Gődény György büntetését a bíróság

Kék hírek, 2022.10.12

Megrovásra enyhítette a koronavírussal kapcsolatos rémhírterjesztés miatt első fokon pénzbüntetésre ítélt Gődény György büntetését a Nyíregyházi Törvényszék keddi, jogerős ítéletében.

Választás 2022 - A Normális Élet Pártja eredményváró rendezvénye Resán Dalma, a törvényszék sajtószóvivője az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, a másodfokon eljáró bíróság - a korábbi ítélettel egyezően - elmarasztalta G. Gy. vádlottat a rémhírterjesztés bűntettében, de a kiszabható legenyhébb intézkedést, a megrovást alkalmazta.

Az ítéleti tényállásban a sajtószóvivő felidézte, hogy a nyíregyházi férfi 2020. november 25-én A választás szabadsága címmel egy írást jelentetett meg a saját internetes oldalán, és ebben értelmetlen intézkedésnek nevezte a nyugdíjasok számára biztosított vásárlási idősávot.

A vádlott a kötelezően elrendelt maszkviselésről azt írta, hogy a szájmaszkok az egészségre ártalmas és értelmetlen védekezési eszközök, magatartása ezért alkalmas volt a bevezetett védelmi intézkedések eredményességének akadályozására - közölte Resán Dalma

Megjegyezte, a vádlott a nagy nyilvánosság előtt, a különleges jogrend idején megjelent írással megvalósította a rémhírterjesztés bűntettét, őt ezért a járásbíróság május 30-án 100 ezer forint pénzbüntetésre ítélte. Az ítélet ellen az ügyészség súlyosításért, a vádlott és védője felmentésért fellebbezett.

A másodfokú ítélet indokolása szerint a vádlott gyógyszerészi végzettségéből adódóan tisztában volt azzal, hogy a sebészeti maszkokat különböző fertőzések terjedésének megelőzésére már korábban is használták, így alkalmasak lehetnek a koronavírus-fertőzés mérséklésére és megakadályozására.

A bíróság álláspontja szerint a férfi állítása túlmutat a kormányzati intézkedés kritikáján; az egész országot kimerítő védekezéssel összefüggésben a szólásszabadság nem terjedhet ki a tudottan valótlan tények állítására és híresztelésére - idézte fel a sajtószóvivő az ítélet indoklását.

Hozzátette: a vádlott cselekedete alkalmas volt ugyan a védekezés eredményességének akadályozására, de a - kizárólag a rendkívüli jogrend idején elkövethető - bűncselekmény óta eltelt hosszabb idő, a veszélyhelyzet megszűnése és a koronavírus-járvány elleni eredményes védekezés következtében a legenyhébb büntetés kiszabása is szükségtelen.
(MTI)

Címkék

Gödény György
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!