Koronavírus - Osztrák belügyminiszter: a járvány már hatással van a bűnözési statisztikára

Kék hírek, 2020.05.08

A koronavírus már most összezavarta a későbbi időszakra vonatkozó bűnözési statisztikát - jelentette ki Karl Nehammer osztrák belügyminiszter pénteken, hazájának 2019-es bűnözési statisztikáját ismertetve.

Úgy vélte, hogy a járvány a bűncselekményekre is hatással van: már most radikálisan csökkent a betörések száma, míg az internetes csalásoké megemelkedett.

"Ausztria a világ legbiztonságosabb országainak egyike" - jelentette ki Nehammer. Úgy vélekedett ugyanakkor, hogy a 2020-as év bűnözési statisztikája "semmivel sem lesz összehasonlítható". Példaként említette az e-mailben történő zsarolásokat, a rosszindulatú szoftverek terjesztését, valamint az interneten folyó kábítószer-kereskedelmet; ezek azok a bűncselekmények, amelyek a járvány idején a korábbinál népszerűbbé váltak a bűnözők körében. Kevésbé jelentős mértékben nőtt viszont a kijárási tilalommal egy időben a családon belüli erőszak - tette hozzá.

Nehammer a belügyi tárca központi feladatának nevezte a kíberbűnözés, valamint az illegális migráció visszaszorítását és az erőszakos cselekmények jelentős csökkentését. "Az erőszakra soha nincs magyarázat" - szögezte le. Éppen ezért a belügyminisztérium, valamint a nőügyekben illetékes minisztérium közösen kezdeményeztek felvilágosító kampányt.

Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a belépési tilalom, valamint a távolságtartás lehetővé teszik, hogy a rendőrség időben intézkedjen. Áprilisban 1065, márciusban 969, a járvány okozta válságot megelőzően, februárban 879, januárban pedig 936 esetben adtak ki erre vonatkozó határozatot.

Franz Lang, a szövetségi bűnügyi rendőrség igazgatója kifejtette: az erőszakos bűncselekmények száma tavaly az előző évihez képest 5,3 százalékkal nőtt (73 079 eset). Ez egyben azt jelenti, hogy naponta kettőszáz feljelentést tettek erőszak miatt, ez az elmúlt tíz évben a második legmagasabb szám.

Az emberölések számának alakulásáról elmondta: tavaly 65 gyilkosságot követtek el, öttel többet, mint az azt megelőző évben, míg 2014-ben és 2015-ben még 40 alatt volt az emberölések száma. Tavaly két olyan gyilkosság is történt, amelyet ez idáig nem sikerült felderíteni - tette hozzá.

Lang emlékeztetett arra, hogy 2019 kezdetén jelentősen megnőtt a női áldozatok száma, a meggyilkoltak 58 százaléka a szebbik nemhez tartozik.

Hangsúlyozta, hogy külön munkacsoportot hoztak létre a gyilkosságok felderítésére. Az esetek csaknem felében az elkövetők nem osztrák származásúak - szögezte le.

Az embercsempészetről Lang elmondta, hogy 2019-ben 242 csempészt lepleztek le; egy évvel korábban 223-at, míg 2015-ben még 1108-at. Az elkövetők gyorsan "alkalmazkodtak a piachoz" - tette hozzá, utalva arra, hogy az embercsempészek migránsok jelentős csoportját segítették Európába, majd ugyanazért az összegért juttatják vissza őket a hazájukba.

Lang ismertette azt is, hogy a kibertérben elkövetett bűncselekmények száma egy év alatt 19 627-ről 28 439-re nőtt, vagyis naponta 78 feljelentést tettek adatokkal való visszaélés, számítógépes rendszerek meghekkelése vagy internetes csalás miatt.

Karl Nehammer belügyminiszter végezetül elmondta, hogy időközben enyhítették a rendőrökre vonatkozó szabadságolási tilalmat, ugyanakkor naponta továbbra is 10 000 egyenruhás teljesít szolgálatot a nap 24 órájában - tette hozzá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!