Lánchíd - BKK: zökkenőmentesen halad a felújítás

Kék hírek, 2021.10.01

A Lánchíd felújítása zökkenőmentesen halad, a szükséges munkákat ütemezetten követi az új acél pályatáblák beépítése - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) pénteken az MTI-vel.

Közleményükben kifejtették: több ezer ponton vizsgálják át a Lánchíd bentmaradó acélszerkezetét, majd egyedi tervek alapján végzik el rajta a helyszíni javításokat. Csak kereszttartóból 105 darabot vizsgálnak meg a Lánchíd felújításán dolgozó szakemberek. A feltárt részeket előbb megtisztítják, felmérik az állapotukat, ellenőrzik a lemezek vastagságát, majd kereszttartónként 30-45 tételt tartalmazó, részletes hibatérképet állítanak össze. Számítások szerint csupán ezeken az elemeken több ezer hiba vár javításra az átkelő bentmaradó acélszerkezetén.

Elsősorban a hőtágulási (dilatációs) réseknél, valamint az elöregedett vasbeton útpálya szegélyei mentén viselték meg a hidat a szennyeződések és a nedvesség. Ezeken a pontokon az elmúlt évtizedekben nagy mennyiségű csapadék és sós hólé szivárgott a hídszerkezetre, így a körülötte lévő elemek jelentősen rozsdásodtak. A bontásnak köszönhetően ugyanakkor feltárult a mérnökök előtt, hogy nem csak a rozsdával kell megküzdeni, van olyan része a tartószerkezetnek, amely azért deformálódott, mert korábban egy hajó nekiütközött.

Kitértek arra is, hogy a Lánchíd felújítása során többek között újjáépítik a meglévő közúti pályalemezt, teljesen elbontják a gyalogos járdákat, majd újjáépítik azokat; a megmaradó acélszerkezeteket javítják, és gondoskodnak a rozsdásodás elleni védelmükről; kiépítik a lehorgonyzókamrák dunai árvízi védekezési rendszerét, ennek része a Duna-meder rendezése, roncs- és lőszermentesítése, a hajózási jelzések korszerűsítése; a hídfőkben lévő gyalogos aluljárókat kiszélesítik, a hídfők lépcsőit átépítik, valamint a helyiségeket felújítják; gyalogos átkelőhelyet létesítenek a pesti hídfő északi és déli járdája között.

A Lánchíd 2023-ra újul meg teljesen. A korszerűsítéssel kapcsolatos hírek, információk és aktualitások a www.lanchid.hu oldalon folyamatosan nyomon követhetők - írta közleményében a BKK.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!