Lengyelországban megkezdődött a Fekete Madonna képét megmásító aktivisták pere

Bulvár, 2021.01.13

A közép-lengyelországi Plock városában megkezdődött azoknak az aktivistáknak a pere, akik a czestochowai pálos kolostorban őrzött ikon, a Fekete Madonna megmásított képét mutató matricákat ragasztottak ki egy helyi templom környékén - közölte szerdán a lengyel sajtó.

A három nő 2019 áprilisában ragasztotta ki a matricákat, amelyeken a Szűzanya és a gyermek Jézus glóriája a melegjogi mozgalmat jelképező szivárvány színeiben tündökölt. Az öntapadós képeket többek között házfalakra, de a nyilvános vécéfülkére és szemétkukára is kitették.

Az ügyészség a vallási érzelmek megsértésével vádolja őket, ezért a cselekedetért pénzbírság, illetve szabadságkorlátozás vagy két évig terjedő szabadságvesztés szabható ki. A nők nem ismerték el, hogy tettükkel bűncselekményt követtek volna el.

A per kezdete előtt szerdán a plocki kerületi bíróság épületénél néhány fős csoport gyűlt össze, "a szivárvány nem sért" feliratú transzparenssel tüntetve a vádlottak mellett.

Lengyelországban az utóbbi időben többször előfordult vallási jelképek, templomok megbecstelenítése, s tiltakozók templomi szertartásokat is megzavartak. Legutóbb kedden rongálták meg a tengermelléki Szczecin városában Szent II. János Pál emlékművét, lefestve annak emléktábláját.

A pápa szobrait Lengyelországban több helyen azokon a tüntetéseken is megrongálták, amelyek tavaly ősszel az abortuszszabályozást érintő alkotmánybírósági ítélet után törtek ki.

Tavaly nyáron szivárványos zászlókat rögzítettek több ismert fővárosi emlékműre, köztük a Lengyelország történelméhez több szálon kötődő belvárosi Szent Kereszt Bazilika lépcsőjén álló Krisztus-szoborra. Sokakat felháborított az is, hogy a 2019-ben pünkösd előestéjén rendezett varsói melegjogi felvonulást egy mise-paródiával indították el, amelyben a pap szerepében egy szivárványszínű ruhába öltözött aktivista lépett fel. Gdansk kikötővárosban tavaly szeptemberben, valamint 2019 őszén is az ottani melegjogi felvonulásokon a Szűzanya szívére emlékeztető, szivárványszínű női nemi szerv makettjével meneteltek.

A 2019-es plocki eset után a lengyel püspöki konferencia szóvivője nyugtalanítónak és fájdalmasnak nevezte "a lengyelek számára szentséget jelentő czestochowai ikon megbecstelenítését", és kérte, hogy a lengyelek, nézeteiktől függetlenül, tartsák tiszteletben a katolikus hívők érzelmeit.

Lengyelországot az utóbbi időben többször bírálatok érték az Európai Unió szervei részéről az LMBT csoportok jogai kapcsán. A kifogások többsége arra hivatkozik, hogy számos lengyel településen 2019-ben úgynevezett családvédelmi nyilatkozatokat szavaztak meg, amelyek a bírálók szerint sértik az LMBT-közösség tagjainak szabadságjogait.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!