Letartóztattak egy gyilkosságért elítélt volt boszniai katonát az Egyesült Államokban

Kék hírek, 2021.03.31

Letartóztatták és őrizetbe vették azt az évtizedek óta az Egyesült Államokban élő volt boszniai katonát, aki akkor szökött meg Bosznia-Hercegovinából, mikor a tárgyalására várt katonatársának 1994-es meggyilkolása miatt - számolt be kedden az amerikai sajtó.

A szövetségi ügynökök március 1-jén tartóztatták le Dzevad Pajazetovic-ot az Iowa állambeli Des Moines városában, Bosznia-Hercegovina hivatalos kiadatási kérelme alapján - derül ki a bírósági dokumentumokból. Az 58 éves férfi azóta is őrizetben van, szerdán újabb bírósági egyeztetés lesz az ügyében.

A beszámolók szerint Pajazetovic évek óta csendes, külvárosi életet élt az Egyesült Államokban, ahol feleségével 2019-ben új otthont vásároltak 290 000 dollárért. A bosnyák férfi - akinek felnőtt gyermekei vannak - egy gumiabroncs-gyárban dolgozott, és amerikai állampolgár lett. 2004-ben regisztráltatta magát, hogy szavazhasson.

A bosnyák hatóságok szerint Pajazetovic a boszniai háború idején egy katonai egység tagja volt, amely a horvát határ őrzéséért felelt. 1994-ben megpróbált illegálisan tüzelőanyagot átvinni Horvátországból Boszniába, de ezt észrevette egy bosnyák katonai rendőr, Dervic Okic, akinek többek között az volt a feladata, hogy megakadályozza a csempészek kísérleteit.

Okic követelte, hogy Pajazetovic adja át az üzemanyag 10 százalékát, azonban ő ezt visszautasította és a - hatóságok beszámolója szerint - miután vitatkozni kezdtek, Okic három figyelmeztető lövést adott le. Ezután Pajazetovic lelőtte a katonai rendőrt, aki belehalt sérülésébe.

A gyilkosságra az 1992 és 1995 közötti boszniai háború során került sor, amelyben több mint százezren haltak meg, és legalább egymillió embernek kellett elhagynia az otthonát. A háború alatt boszniai menekültek ezrei települtek Iowába. A hivatalos adatok szerint ma körülbelül 20 000 bosnyák-amerikai él az államban.

Pajazetovicot 1996-ban szabadon bocsátották az őrizetből, miközben a bírósági tárgyalására várt, és ekkor az Egyesült Államokba menekült. Később távollétében bíróság elé állították, és 1999-ben 15 év börtönre ítélték. A Boszniai Legfelsőbb Bíróság 2000-ben helybenhagyta az ítéletet, de büntetését 11 évre csökkentette. A bírósági nyilvántartás szerint Bosznia-Hercegovina először 2016-ban kérte Pajazetovic kiadatását az Egyesült Államoktól és 2018-ban kiegészítő dokumentumokat nyújtott be.

Az iowai szövetségi ügyészek úgy ítélték meg, hogy Pajazetovic nem távozhat óvadék ellenében, ugyanis a 90-es években elkövetett tettei és szökése miatt "komoly kockázatot jelentene, ha repülőre ülne és veszélyt jelent a közösségre nézve is." Ezenkívül megjegyezték, hogy bűncselekményének "súlyos jellege" miatt a közbiztonságot is veszélyeztetné, ha megpróbálna elmenekülni. A bíróság ezért - az eljárás befejezéséig - elrendelte Pajazetovic őrizetben tartását.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!