Lezárta a nyomozást egy barátkeselyű lelövése és más védett madarak elégetése ügyében a rendőrség

Kék hírek, 2022.12.05

Természetkárosítással gyanúsít a rendőrség négy férfit, köztük egy fővadászt és egy hivatásos vadászt, amiért a gyanú szerint lelőtt egy fokozottan védett barátkeselyűt és több védett madarat elpusztítottak - közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda a police.hu oldalon hétfőn.

Jeladó A rendőrség a közleményében emlékeztetett: tavaly tavasszal eltűnt Magyarországon egy jeladóval ellátott, fokozottan védett barátkeselyű. A nyomozók megállapították, hogy a Magyarországon elvétve előforduló, kipusztulással fenyegetett barátkeselyű (Aegypius monachus) Bulgáriából érkezett Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe, ahol 2021. április 20-án elpusztult. A helyszíni nyomok arra utaltak, hogy a Szabolcsbáka külterületén található üzemi vadászterületen lőtték le a madarat egy vadászfegyverrel.

A nyomozás megállapította, hogy a bűncselekményt egy kisvárdai vendégvadász követte el a terület hivatásos gyürei vadászának tudtával és engedélyével. A barátkeselyű a vadászterület gyümölcsösében egy fán ült, amikor a kisvárdai férfi rálőtt. A fokozottan védett madár - amelynek eszmei értéke 250 ezer forint - megsérült, majd egy szántóföldön elpusztult. A két férfi - látva a madáron a GPS jeladót, így tudva, hogy fokozattan védett fajról van szó - a nyomkövetőt a tetemről leszedte, majd az elpusztult állatot a közeli folyóba dobta - írták.



A nyomozás során kiderült az is, hogy a terület hivatásos vadásza a fővadásszal és a területen dolgozó egyik alkalmazottal együtt további állatok elpusztításáért felelős: több ragadozómadarat ejtettek csapdába. Négy egerészölyv (Buteo buteo) esetében sikerült azt bizonyítani, hogy az állatokat csapdába ejtésüket követően elpusztították. Az egyenként 25 ezer forint eszmei értékű védett ragadozómadarak tetemeit vagy kazánban égették el, vagy egy forgalmas útszakaszra vitték, azt a látszatot keltve, hogy gépkocsik gázolták el őket - közölte a rendőrség.

A tájékoztatás szerint a bűncselekményeket 2021 júniusa és novembere között követték el a fővadász utasítására, hogy csökkentsék a terület ragadozómadarainak számát.

"Erre az illegális tevékenységre szerintük azért volt szükség, mert nagyobb testű ragadozómadarak gyérítették az ő fácán- és tőkésréce-állományukat, ami a szervezett vadászatokon a zsákmány volt" - írták.

A rendőrség közölte azt is, a négy elkövető közül a kisvárdai vendégvadászt egyrendbeli, míg a többieket többrendbeli természetkárosítással gyanúsították meg a KR NNI nyomozói. A nyomozást a napokban befejezték, az iratokat megküldték a Kisvárdai Járási Ügyészségnek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!