Lezárult a nyomozás a nyársapáti halálos baleset ügyében

Kék hírek, 2022.07.08

A rendőrség szerint a 2020 őszén történt nyársapáti halálos balest elkerülhető lett volna, ha a mikrobusz az előírásoknak megfelelő műszaki állapotban van és a sofőrje figyelmesen vezet.

Baleset a 441-es úton Lezárult a nyomozás egy 2020 szeptemberében történt halálos közlekedési baleset ügyében: a rendőrség a buszmegállóba hajtó mikrobusz vezetőjét tartja felelősnek a nyársapáti tragédiáért - közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság pénteken a police.hu oldalon.

Felidézték: 2020. szeptember 4-én reggel buszmegállóba hajtott egy jármű és több embert - köztük gyerekeket is - elsodort a 441-es út Hetedik dűlő közelében lévő szakaszánál.

A helyszíni szemle szerint a Cegléd felől Nagykőrös irányába haladó kisteherautó sofőrje későn vehette észre, hogy egy jármű balra kanyarodik. Az ütközés elkerülése érdekében elrántotta a kormányt, emiatt a jármű letért az útról, a buszmegállóba hajtott és elsodorta a várakozókat, majd egy fának csapódva megállt.

A baleset következtében egy 25 éves nyársapáti nő és 9 éves kisfia meghalt, egy 9 éves kislányt életveszélyes, egy 7 éves és egy 16 éves fiút, valamint a buszmegállóba hajtó 32 éves sofőrt - súlyos sérüléssel vittek kórházba.

Az igazságügyi orvosszakértő a kórházba vitt gyerekekkel kapcsolatban megállapította, hogy a 9 éves kislány agyi sérülései, valamint a 16 éves fiú koponyaűri sérülése és tüdőzúzódása maradandó fogyatékosságot és súlyos egészségromlást okozott.

Az igazságügyi gépjárműszakértő szerint a majdnem 420 ezer kilométert futott húszéves kisteherautó fékrendszere és első futóműve biztonságos közúti közlekedésre alkalmatlan volt. A vizsgálat nem tárt fel hirtelen bekövetkező műszaki hibát.

A sofőr a biztonsági övét az ülés mögött szabálytalanul rögzítette - írták -, de nem ivott szeszesitalt és nem lépte túl a megengedett sebességet; a buszmegállóba 54-58 kilométer/órával sodródott be.

"A szakértő szerint megfelelően működő fékrendszert használva, vész- és intenzív fékezéssel az előtte kanyarodni szándékozó gépkocsi hátsó része előtt megállhatott volna. Az előírásszerű műszaki állapot és a figyelmes vezetés kombinációjával elkerülhető lett volna a tragédia" - áll a közleményben.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság a halálos közúti baleset okozása vétségének megalapozott gyanúja miatt folytatott eljárást befejezte, az iratokat átadta az ügyészségnek - közölték.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!