Liftekkel akadálymentesítik jövőre ideiglenesen a tatabányai vasútállomást

Kék hírek, 2021.02.16

A peronok mellé telepített három lifttel akadálymentesítik jövőre a tatabányai vasútállomást, ideiglenesen három évig, várhatóan 2025-ig, a teljes korszerűsítés idejére - jelentette be közös sajtótájékoztatóján kedden a térség országgyűlési képviselője, a város polgármestere és a MÁV beruházási vezérigazgató-helyettese.

Szücsné Posztovics Ilona (Összefogás Tatabányáért) polgármester elmondta, hogy a jelenlegi állomásépületet a peronokra vezető gyalogos felüljáróval megépülése óta bírálják, mert a síneket csak ezen keresztül, lépcsősorokon át lehet megközelíteni.

Az önkormányzat idei költségvetésében 140 millió forintot tett félre a felvonók beszerzésére. Mivel időközben elindult a vasútállomás komplex áttervezése, a város a lifteket a későbbiekben közintézményekben hasznosítja majd - ismertette a polgármester.

Bencsik János (Fidesz) országgyűlési képviselő, a Tatai-medence kiemelt járműipari térség összehangolt fejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztos elmondta, hogy az akadálymentesítés költsége eléri a fél milliárd forintot. Jelenleg egyeztetések folynak arról, hogy mi lehetne ezen összeg forrása; esetleg részben vagy egészében a MÁV, illetve szóba jöhet a Modern városok program is.

A képviselő hozzátette, a három, egyenként tíz fős lift az állomás jelenlegi állapotában csak ideiglenes fennmaradási engedélyt kaphat, mivel a szabványos telepítéshez túl keskenyek a sínek közötti peronok.

Bencsik János emlékeztetett arra, hogy egy december elején megjelent kományhatározat egymilliárd forintot biztosít a tatabányai vasútállomás teljes átépítésének előkészítésére. A munkálatok során egyebek mellett egy olyan gyalogos felüljárót is kialakítanak, mely az állomástól indulva összeköti a sínekkel elválasztott Dózsakertet és Újvárost.

A tervek szerint a liftek 2022 tavaszára állhatnak üzembe, körülbelül akkorra, amikor az állomás átépítése is megkezdődik, ami egyébként várhatóan 2025-re fejeződik be. Az akadálymentesítést az építkezés három éve alatt a felvonókkal oldják meg, de az egyes vágányok átépítése során az érintett lift nem működhet folyamatosan.

Nyiszter Tamás, a MÁV Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese kiemelte, a tatabányai vasútállomáson naponta 140 vonat áll meg és évente kétmillió utas fordul meg. Hozzátette: nemcsak az állomás újulhat meg, Komárom-Esztergom megyét és Tatabányát érintően megszületett a kormánydöntés a Budapest és Bécs közötti vasúti kapcsolat fejlesztéséről, a kivitelezés várhatóan még az idén nyáron megkezdődhet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!