Másfél év börtönt kapott egy férfi hivatali vesztegetés miatt

Kék hírek, 2020.09.18

A Fővárosi Törvényszék elsőfokú, nem jogerős ítéletével 1 év 6 hónap börtönbüntetésre, valamint 300 ezer forintnyi vagyonelkobzásra ítélt egy hivatali vesztegetés bűntettével vádolt férfit.

A Fővárosi Törvényszék pénteki közleménye szerint a vádlott 2016 márciusában egy budapesti, XXIII. kerületi buszmegállóban megszólította a XX. kerületi okmányiroda egyik dolgozóját - akiről tudta, hogy okmányirodai ügyintézőként dolgozik -, de összetévesztette őt egy másik, szintén ügyintézőként dolgozó hivatalnokkal.

A férfi az ügyintézőnek jogosulatlan előnyt ígért arra az esetre, ha az okmányirodában végzett eljárás során külföldi állampolgárok által benyújtott magyar útlevél igénylésekor például eltekint attól, hogy az igénylő nem beszéli a magyar nyelvet, vagy attól, hogy az igénylő személye nem egyezik meg az okmányigénylés során felhasznált honosítási okiraton szereplő adatokkal.

A vádlott a kormányhivatal ügyintézőjének a hivatali kötelessége megszegéséért személyenként 300 ezer forint jogosulatlan előnyt ígért azzal, hogy naponta öt-tíz embert tudna hozzá vinni.

A hatósági ügyintéző a felkérést elutasította, pénz átadására nem került sor.

Az ítélet nem jogerős, mivel az ügyész három napot tartott fenn a jogorvoslati nyilatkozatra, míg a vádlott és védője elsődlegesen felmentésért, másodlagosan az ítélet enyhítéséért jelentettek be fellebbezést - áll a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!