MÁV: folytatódik a FLIRT vonatflotta egységesítése

Kék hírek, 2023.02.28

Folytatódik a MÁV-Start FLIRT vonatflottájának egységesítése, modernizációja, amelynek keretében a 2006-2010 között vásárolt 60 motorvonatot Európai Vonatbefolyásoló Rendszerrel (ETCS L2) látják el, a járműveken magasabb szolgáltatási színvonalat alakítanak ki, amely megegyezik az új beszerzéseken vásároltakéval, illetve piros helyett kék-fehér külső színvilágot kapnak a vonatok - közölte a MÁV kedden az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint 36 motorvonatba már beszerelték az ETCS L2 rendszert a megengedett 160 kilométer/órás végsebesség kihasználása érdekében, a többibe szeptemberig telepítik a berendezéseket.

A MÁV-Start az ETCS L2 rendszerek telepítésére az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF) forrásból támogatást nyert. Az európai uniós támogatás 7,6 milliárd forint, ebből a hazai társfinanszírozás összege 1,3 milliárd forint volt - tájékoztatott a MÁV.

A közlemény szerint az ETCS felszerelése mellett külön projekben zajlik az elővárosi motorflotta egységesítése, amelyhez a kormány további 4,9 milliárd forinttal járul hozzá európai uniós támogatás igénybe vételével.

A szolgáltatási színvonal egységesítésével jobb lesz az utastájékoztató rendszer, laptopok, mobiltelefonok töltéséhez használható dugaszoló aljzatokat és USB-töltőket szerelnek az ülések mellé.

Fejlesztik az ajtónál beszerelt mozgássérült-emelőket, a mosdók belső felületét grafitti- és karcálló fóliával fedik be. A vakok és gyengén látók egyértelmű eligazodása és tájékoztatása érdekében Braille-írásos szövegeket helyeznek el a fedélzeten.

Az utasbiztonság fokozása érdekében korszerűsítik a videós térfigyelő rendszert, a képminőség javítása mellett a készülékek éjjellátó funkcióval is kiegészülnek, a vezetőállás tablet-dokkolóval egészül ki, amelyen a motorvonat vezetője nyomon tudja követni az aktuális menetrendet - írják a közleményben.

Felidézik, hogy az első ilyen felújított motorvonat 2020 novemberében állt forgalomba, 49 jármű már a modern szolgáltatásokkal ellátva közlekedik, a flotta teljes átalakítása 2023 végére fejeződhet be.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!