Navalnij - A Fidesz-KDNP európai parlamenti delegációja a gyilkossági kísérlet mielőbbi kivizsgálását sürgeti

Kék hírek, 2020.09.04

A Fidesz-KDNP európai parlamenti (EP-) delegációja határozottan elítéli az Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus ellen elkövetett merényletkísérletet, és az ügy mielőbbi kivizsgálását, a felelősök igazságszolgáltatás elé állítását sürgeti - jelentette ki közös nyilatkozatában Gál Kinga és Bocskor Andrea fideszes EP-képviselő pénteken.

Aláhúzták: bármilyen vegyi fegyver használata elfogadhatatlan, ellentétes a nemzetközi normákkal és sérti a nemzetközi Vegyifegyver-tilalmi Egyezményt.

Alekszej Navalnij Vlagyimir Putyin elnök egyik legismertebb bírálója. Augusztus 20-án, miután ellenzékiekkel tárgyalt és korrupcióellenes leleplező videót forgatott Szibériában, rosszul lett és kómába esett a Tomszk-Moszkva repülőjáraton.

A gép egészségügyi kényszerleszállást hajtott végre Omszkban, ahol Navalnijt helyi és Moszkvából a helyszínre küldött szakemberek vették kezelésbe, majd augusztus 22-én a hozzátartozói kérésére Berlinbe szállították. Követői azt állították, hogy megmérgezték, amit az orosz szakemberek többször visszautasítottak.

A Navalnij szervezetéből vett minták alapján a német hadsereg vegyifegyver-szakértői kimutatták, hogy az ellenzéki politikust az egykori Szovjetunióban kifejlesztett, Novicsok típusú harci idegmérgek egyik fajtájával mérgezték meg. A német kormány szerdán a vizsgálati eredmények alapján úgy fogalmazott, hogy Navalnij mérgezéses támadás áldozata lett hazájában. A hírek szerint Navalnij tünetei enyhültek, és nincs életveszélyben, de állapota továbbra is súlyos, és nem tudják kizárni, hogy maradandó sérülést szenved.

Moszkva többször visszautasította azt a vádat, hogy az orosz állam állna az ellenzéki politikus megmérgezése mögött, és az orosz hatóságok azt is vitatják, hogy bűncselekmény történt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!